27 Aprila, 2024

Prijava

Plata princa Williama iznosi 6 miliona funti a građani za kraljevsku porodicu po glavi odvajaju 1,29 funti

Nedavno je objavljen finansijski izvještaj britanske kraljevske porodice u kome je otkriveno koliko Vilijam, princ od Velsa prima godišnju platu.

Prema podacima spomenutog izvještaja, Vilijam prima godišnje platu od gotovo šest miliona funti.
Njegovi prihodi uređeni su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edvarda III, kojom je kralj svom najstarijem sinu i nasljedniku ostavio prihode iz vojvodstva Kornvol. Ukratko, prije 700 godina sa titulom princa od Velsa dogovorena je pozamašna finansijska povlastica, a tako je i danas.
Da ne ispadne kako se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan dio Ujedinjenog Kraljevstva, Vels, a da on bez obzira na to prima platu iz drugog vojvodstva, uređeno je da sa titulom nasljednika prijestola pod ruku ide i titula vojvode od Kornvola. Plata se ubire od godišnjeg neto prihoda sa imanja, investicija, kao i iz iznajmljivanja nekretnina u vlasništvu Krune iz celog vojvodstva. Isto pravilo važilo je i za kralja Čarlsa dok je bio princ.
Veliki dio troškova kraljevske porodice pokriva se iz džepa poreskih obveznika, a taj namet zove se Državna potpora, prenosi UsMagazine. Prošle godine isplaćeno im je 86.3 miliona funti, što znači da kraljevska porodica svakog poreskog obveznika košta 1.29 funti godišnje.
No, na unosne prihode od vojvodstva Kornvol ima pravo samo princ od Velsa. Princ Vilijam tako finansira životne troškove svoje porodice, supruge Kejt, princeze od Velsa i njihovo troje djece: devetogodišnjeg Džordža, osmogodišnje Šarlot i petogodišnjeg Luja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: