29 Aprila, 2024

Prijava

Savjet bezbjednosti UN 18. jula prvi put o vještačkoj inteligenciji

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija će 18. jula, prvi put u svojoj istoriji, održati sjednicu o veštačkoj inteligenciji (AI), saopštila je danas stalna predstavnica Velike Britanije pri svetskoj organizaciji Barbara Vudvord. „Tokom predsjedavanja Velike Britanije, prvi put ćemo razgovarati o veštačkoj inteligenciji u Savetu bezbjednosti”, rekla je Vudvord, prenosi TAŠ. Ona je dodala da je cilj da se podstakne diskusija o upravljanju ogromnim mogućnostima i rizicima koje veštačka inteligencija nosi sa sobom.

Sjednicom će predsjedavati britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, a očekuje se da će govoriti generalni sekretar UN Antonio Gutereš i stručnjaci iz oblasti vještačke inteligencije.

Krajem maja, stručnjaci, među kojima su i čelnici straživačkih laboratorija za vještačku inteligenciju OpenAI i Google Deepmind, upozorili su da bi veštačka inteligencija mogla da dovede do izumiranja čovječanstva. Oni su naveli da bi ublažavanje rizika od izumiranja od veštačke inteligencije trebalo da bude globalni prioritet, pored drugih društvenih rizika kao što su pandemije i nuklearni rat, iako postoje i oni koji kažu da su strahovi pretjerani, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: