28 Aprila, 2024

Prijava

Njemačka skreće udesno: AfD ima rekordnu podršku birača

Stranka Alternativa za Nemačku (AfD) ima podršku 21 posto birača, što je rekordna podrška za tu stranku kranje desnice, pokazuje istraživanje Instituta INSA.

To znači da je AfD trenutno druga stranka po popularnosti u Njemačkoj, kao i da „diše za vratom” uniji CDU/CSU koju podržava 25,5 posto ispitanika, piše Bild.

Socijaldemokrate (SPD) su na trećem mjestu sa podrškom od 19 posto, a četvrti su Zeleni koje podržava 14,5 posto.

FDP stagnira na svojih 6,5 posto podrške.

Zaključci istraživanja pokazuju da vladajuća „semafor” koalicija (SPD/Zeleni/FDP) ima podršku 40 posto birača u Nemačkoj, što znači da su te stranke daleko od parlamentarne većine.

Međutim, navodi Bild, eventualne crno-crvena (CDU/CSU/SPD) i crno-zelena (CDU/CSU/Zeleni) koalicija i dalje stoje lošije od aktuelne većine.

Prema pisanju lista, jedino bi bilo moguće da se CDU/CSU udruži sa SPD i FDP, koji bi zajedno imali podršku 51 odsto biračkog tela, ili da se CDU/CSU i FDP udruže za Zelenima, što bi ih dovelo da parlamentarne većine.

„Samo dve četvorostranačke koalicije vode do većine. Unija CDU/CSU ostaje najjača politička opcija, ali je AfD izaziva”, rekao je direktor INSA Herman Binkert.

On je dodao da se menja politički pejzaž u Njemačkoj, ali da bi u ovom trenutku bilo nemoguće vladati bez i protiv CDU/CSU.

Istraživanje je pokazalo i da je najpopularniji političar u Njemačkoj i dalje ministar odbrane Boris Pistorijus iz SPD-a (52,8 posto podšrke), dok je kancelar Olaf Šolc (40,8 posto) skočio sa sedmog na šesto mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: