27 Aprila, 2024

Prijava

Najstarije dnevne novine na svijetu prestale da izlaze

Najstarije dnevne novine na svijetu, bečki “Viner cajtung” (Wiener Zeitung), objavile su svoje poslednje štampano izdanje, nakon više od tri vijeka postojanja.

Novine su se prvi put pojavile 8. avgusta 1703. pod nazivom “Vinerišes diarium” (Bečki dnevnik) sa ciljem da “prenose trezvene informacije, bez  besedničke ili poetske pompe”.
Na naslovnoj strani poslednjeg štampanog izdanja osvanuo je naslov “320 godina, 12 predsjednika, deset careva, dvije Republike, jedne novine”.
Vlasnik Viner cajtung je austrijska vlada, ali novine vode nezavisnu uređivačku politiku.
U poslednje vrijeme kompanija je pretrpjela oštar pad zarade zbog novog zakona, kojim je ukinuta odredba da svi savezni zakoni, vladine uredbe, konkursi ali i promjene u statusu preduzeća moraju da budu objavljeni na službenim stranicama “Viner cajtung” a zatim i online.
To je kompaniju, kako je sama objavila, koštalo 80 do 90 posto ukupne zarade.  Dramatična promjena donijela je i raskid 63 ugovora o radu, a urednički tim je smanjen za gotovo dvije trećine – na 20.
Viner cajtung ubuduće planira da izlazi online i da jednom mjesečno objavljuje štampano izdanje.
U članku u poslednjem izdanju, readakcija je titulu najstarijih štampanih novina u svetu predala  listu “Hildeshajmer algemajne cajtung” (Hildesheimer Allgemeine Zeitung) iz njemačke pokrajine Donja Saksonija, koji postoji od 1705. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: