21 Aprila, 2024

Prijava

“To će ubiti picu”: New York zabranjuje peći na ugalj i drva u picerijama

Zbog novih pravila, koja predviđaju izbacivanje iz upotrebe tradicionalne peći na ugalj i drva, mnoge picerije će morati da mijenjaju uređaje.

Odjeljenje za zaštitu okoline (DEP) Njujorka izradilo je nova pravila koja bi naložila restoranima koji koriste decenijama staru metodu pečenja, da smanje emisiju ugljenika do 75 posto, prenosi NYP.
Svi Njujorčani zaslužuju da udišu zdrav vazduh, a peći na drva i ugalj su među onima koje najviše doprinose štetnim zagađivačima u naseljima s lošim kvalitetom vazduha“, rekao je portparol DEP-a Ted Timbers.
Pravilo bi moglo da podrazumjeva da picerije s takvim pećnicama kupe skupe uređaje za kontrolu emisije, a vlasnik jednog bruklinskog lokala rekao da je već “bacio” 20.000 dolara na filtere vazduha.
Zvaničnici Njujorka predviđaju da će novom mjerom biti pogođeno oko 100 restorana. Mnogi pica majstori tvrde da će ta mjera “ubiti picu”.
Ako se igrate sa temperaturom u peći, promjenićete ukus. Ta cijev, taj dimnjak, stvara savršenu uzlaznu struju, održava temperaturu savršenom, to je umjetnost koliko i nauka. Oduzmeš ugljenik, ono zbog čega je pica odlična, ubiješ je“, rekao je jedan od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: