22 Maja, 2024

Prijava

Profesor Refik Šećibović: Poslednji slučaj u Lukavcu otkriva da imamo u obrazovanju ozbiljan problem Z generacijom

Već pet godina govorim i pišem za BUKA magazin, uvek o obrazovanju.  Konstatovao sam već tada da ovaj sistem ne ispunjava društvenu ulogu i da ga treba zameniti, ali tada su svi mislili da sam neki čudak-profesor, na čije se ideje možete samo našaliti (za više informacija pogledati tekst BUKA magazina iz 2017 i od maja ove godine).

Međutim, danas se posle događaja u Beogradu i Lukavcu ne možemo se više tako ponašati, jer škola je danas prva na udaru Z generacije(rođeni od 1995 do 2010 u doba digitalizacije), i to zbog jedne politike koja je zanemarila da je potreban drugačiji rad sa najmlađim generacijama. Uopšte politika svih segmenata društva prema najmlađim generacijama bila je neverovatno loša, na žalost, i škola se samo uklopila u ovu politiku. Ali odnos tih mladih prema obrazovanju je sasvim drugačiji u odnosu shvatanje starijih kako treba da funkcioniše škola. Mladi ne teško prihvataju da je ovaj model škole za njih interesantan i privlačan. Čak suprotno, mladi iz Z i Alfa generacije (rođeni posle 2010. godine) vide školu kao svoje osnovno, neodgovarajuće okruženje. Zato njihov sukob sa starijima je upravo preko škole.

Posle događaja u Beogradu u maju ove godine upozorio sam u BUKA magazinu, da ovaj slučaj nije pojedinačan slučaj, ovo je susret nas starijih sa Z generacijom posle pandemije. Oni su izašli iz svog virtuelnog sveta, nezadovoljni onim što vide u stvarnom svetu.

Ranko Rajović poznati regionalni stručnjak neuronauka takođe je upozorio da je ovo ozbiljan, složen problem i da se ne sme tretirati kao izolovani slučaj. Na žalost, političke strukture, a pogotovo neke medijske kuće su zanemarile ovo upozorenje. I samo četrdeset i nešto dana nakon slučaja u Beogradu, dogodio se Lukavac, koji u mnogim stvarima ima sličnosti sa prethnodnim slučajem (mada ima i dosta razlika).

Šokirani naši političari opet će se pozabaviti posledicama, tako da ćemo poći od obrazovanja, odmah ćemo završiti školsku godinu, poslati psihologe, policiju i tu je kraj. Međutim, uzrok ovih događaja je netrpeljivost ovih Z generacija prema načinima kako funkcionišu naša društva. Škola je samo prva na udaru, a i ona ne funkcioniše najbolje.

Moramo medijski objasniti ljudima da su se ovakve pojave očekivale posle pandemije i da su upravo karakteristične za generacije naših osnovaca, koji su dve godine bili izvan škole, zatvoreni u svoje kuće, gde su virtuelno komunicirali sa svojim vršnjacima i školom. Tada su naglo nadogradili svoj virtuelni svet i unapredili digitalna znanja i komunikaciju. Niko ih nije kontrolisao, niti se mnogo interesovao šta se u tom svetu događa.  Sad je već to ozbiljan problem. Kako da saznamo sve tajne njihovog sveta i ponašanja, koji je očito pun nekih pravila, igrica, sajtova i virtuelnih mreža do kojih teško dopiru odrasli.

Dopreti do tog sveta je jedini put da zaustavimo mogući sukob generacija, koji se može odvijati na više nivoa – u porodičnom krugu, u školi, u okruženju. On se može voditi i na različite načine. Međutim, to moramo uraditi pažljivo, efikasno i stručno. Ukoliko to ostavimo za kasnije, odrasli će sve više zaostajati za ovim generacijama u znanju novih tehnologija, koje će se odnositi prema našim dostignućima sa visokom dozom potcenjivanja. To će stvoriti uslove za još složenije sukobe.

Ono što je posebno opasno: ova dva slučaja su okidač za druge učenike, da sami počnu da rešavaju svoje probleme sa odraslima.

Primera radi, samo da istaknemo da finski stručnjaci (odnosi se na njihove projekte koje su radili multidisciplinarni timovi, dakle ne samo psiholozi i pedagozi) radili su mnoga istraživanja mladih u doba pandemije,pogotovu kada je u pitanju igranje igara, ali i poznavanje digitalnog sveta. Tako na primer, ovi stručnjaci su u poslednjem izveštaju od pre nekoliko dana, prikazali istraživanja (vodila ga Katariina Salmela Aro sa Univerziteta u Helsinkiju) gde je jedna od karakteristika ovih generacija privrženost skupini. Autor ovog izveštaja ističe da su ovo ranjive generacije, pogotov kada ih odvojite iz njihovog okruženja. Može li to biti jedan od pokazatelja delovanja ovog mladića iz Lukavca. Očito je da niko nije ozbiljno se shvatio njegovo ponašanje i pretnje. Dakle imamo jako specifičnu situaciju kada oni koji vode svet starijih ne prepoznaju opasnost koja se javlja u svetu adolescenata.

Šta uraditi sada?

1)      Očito se mora završiti nastava u svim školama u osnovnom i srednjem obrazovanju i napraviti poseban plan pripreme za rad sa mladima od jeseni.

2)      Entitetske skupštine da izdvoje sredstva za formiranje ekspertskih timova, koji će se pozabaviti stvaranjem politika rada sa Z i Alfa generacijom i to najkraćem periodu od 5 godina.

3)      Zatražiti od parlamenata da obavežu izvršne organe da prestanu da izbegavaju rasprave i dogovore oko rešavanja problema mladih i škola, ali i da steknu naviku da se konsultuju sa ekspertima šta u tom prostoru uraditi.

4)      Zatražiti da problem rada sa mladima u svim segmentima se ne pojednostavljuje i da se ne dozvoli da o tome se odlučuje unutar neformalnih virtuelnih grupa (izbeći uticaj kontraznanja na rešavanje ovih problema)

5)      Da se u Bosni i Hercegovini oformi mreža institucija koja bi kroz stalnu koordinaciju analizirala rešavanje problema mladih generacija.

6)      Da političari, u svrhu štednje, prestanu se oslanjati na upravne organe, pre svega na ministarstva i uprave škola, a da izdvoje sredstva za istraživanja od strane akademskih institucija i formiranje (obrazovanje) novih stručnjaka koji mogu multidisciplinarno da se bave ovim problemima kroz nove studijske programe.

7)      Da se oforme posebni timovi novinara koji će se usavršavati za medijsko praćenje problema sa mladim generacijama.

Ovo je problem koji će teško izbeći bilo koja nacija ili urbana celina, zato prestanimo da stalno govorimo: ovo se događa drugima. Ovde moramo biti svesni da nove generacije ne priznaju nikakve granice koje postoje u realnom svetu, njih interesuje njihov način života i rešavanja problema u skladu sa novim tehnologijama. Zato mi stariji moraćemo da se ponašamo drugačije.

Izvor: 6yka.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: