4 Maja, 2024

Prijava

Turska je halalila Erdoganu hoće li Amerika halaliti Trumpu ?

Piše : Tarik Kapetanović

Kada je Donald Trump izjavio da je bio meta špijunaže kadrova koje je zatekao na svom predsjedničkom radnom mjestu niko ga nije shvatao ozbiljno, kada je rekao da su svi bili protiv njega svi su se smijali i govorili kako tako nešto može da izjavi najmoćniji čovjek svijeta.
Ipak, čak i tako snažna predsjednička funkcija treba da bude okružena ljudima od povjerenja a ne onima koji su protiv njega. Mnogi će reći da je sve to dio političkog izbora ali kako protivnicima objasniti da bi Trump ponovo mogao da se useli Aveniju Pensilvanija u kojoj je već jednom bio.

Na krilima straha od Trumpa desila se i pobjeda Erdogana za koju su mnogi tvrdili da se nikada neće desiti. Mediji su po prvi put svu svoju pažnju fokusirali na Tursku a procjenjuje se da su Erdoganovu kampanju pratili i mnogo više nego neke kampanje mnogo snažnijih svjetskih lidera.

Šta se to desilo u narodu kojem je inflacija u prošloj godini bila 85 % a danas je čak uvećana za novih 40 %. Šta se to desilo narodu koji je preživio jedan od najsnažnijih zemljotresa u modernoj istoriji koji je na žalost odnio 50.000 života a ispod ruševina otkrio korupciju, lošu reakciju države i građevinski javašluk.

Ipak i pored 50.000 mrtvih i s inflacijom od 85 % Turska na kraju bira Erdogana. Zbog toga ne bi bilo čudno da Amerika ponovo izabere Trumpa bez obzira na to što će upravo Trump biti prvi predsjednik koji je odgovarao za krivično djelo.

Da je sve to nemoguće politička elita Amerike bi bila mirna a Demokratska stranka staložena ali to u današnjoj Americi nije praksa.
Trump je uhapšen jer je prekršio zakon o finansiranju kampanje, optužuje ga se za finansijske malverzacije i sakrivanje dokaze, pušten je ali mora doći na suđenje. Naravno suđenje će se sasvim slučajno poklopiti s izbornom kampanjom.

Lista optužbi se nastavlja u smjeru iznošenja dokumenata iz Bijele kuće, stimulacijom mase da upadne u Kongres te štimanje izbora u Georgia. Međutim tu nije kraj, na teret mu se stavlja i seksualno zlostavljanje novinarke.

Ipak, statistike pokazuju da je Trump najsnažniji i najpotentiniji kandidat Republikanske stranke i ne samo to, statistike pokazuju da bi u Trci između Trumpa i Bidena upravo Trump danas pobijedio Bidena s razlikom od 6 % prednosti.

Pobjeda Erdogana u Turskoj se u Americi uzima za primjer koji jasno pokazuje glasačima demokrata šta bi moglo da se desi ako na vlast dođe autoritarni lider. Naglašava se da je i Erdogan baš kao i Trump u svoje vrijeme upravljao medijima i uklanjao najsnažnije protivnike.
Politički analitičari u Americi već govore kako bi populizam mogao biti jedan od glavnih alata izbora pozivajući se na činjenicu da je upravo u gradovima koje je zemljotres sravnio sa zemljom upravo Erdogan osvojio najviše glasova i čak duplo više nego na prošlim izborima.

Nije bilo neobično da građani tih gradova izjavljuju kako vole Erdogana iako žive u privremenim domovima a razlog za takvu vrstu ljubavi je upravo u činjenici što je upravo Erdogan zaštitio islamske vrijednosti i insistirao na dovi i hidžabu.

U Americi s druge strane svijeta svi brinu o novcu i ugodnom životu. Statistike su pokazale da Amerikanci koji idu u crkvu i stavljaju ruku na Bibliju upravo glasaju za Trumpa. Slično je bilo s Erdoganom za kojeg su glasali konzervativni Turci koji su tvrdili da je on pošten bez obzira na saznanja o korupciji i nepotizmu.

Do Turaka očito nije došla priča o poskupljenjima ali jeste priča o neoosmanizmu koja im se dopala s druge strane Amerikancima se jako dopada Trumpov sloga „Make Amerika great again“

Ova priča o svjetskim liderima ne bi bila kompletna da se ne pomene i najveći krivac za sve a to je Putin s kojim porede Trumpa ali i Erdogana.

Pored očekivanja da će Putinova popularnost pasti nakon rata u Ukrajini, sankcija i izolacije Rusije, njegova popularnost raste.
Putinova poruka narodu je jednostavna : „ne vole me na Zapadu jer se borim za interese Rusije“ isto je govorio Erdogan i pobijedio jer je naglasio da se bori za Tursku.

Priča da je Rusija napadnuta pa iako i drovima iz Ukrajine dok Ukrajinom defiliju Ruski tenkovi pali u Rusiji kao što će priča da cijeli svijet finansijski muze građane Amerike kako bi ratovao u Ukrajini – upaliti u Americi.

Tvrdnje analitičara da će populizam pobijediti mogu biti tačne utoliko što se sve više pokazuje da građani Amerike zaista iz svoje kase plaćaju rat u Ukrajini te da cijeli svijet zaista muze Ameriku.

Mnogi zaboravljaju da se proces glasanja ne obavlja samo glavom nego i srcem pa racio u tom procesu i ne igra neku veliku ulogu. Također Trump se može pozvati i na svoj prošli mandat koji je Amerikancima ipak donio mir, stabilnost i sigurnost mnogo više nego što to žive danas.

Trump se preračunao s koronom koja je u toj zemlji odnijela više života nego bilo gdje drugo a Trumpu donijela izborni poraz.
Sigurno je da se Trump zalagao za mir, jasno je i da nije hapsio političke protivnike, nije dijelio otkaze onima koji mu se nisu klanjali, onima koji su ga špijunirali je oprostio. Erdogan je radio sve od navedenog i pobijedio, hoće li Amerika halaliti Trumpu ostaje da se vidi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: