23 Aprila, 2024

Prijava

Dodijeljeni certifikati za 26 polaznika obuke za zanimanja mašinbravar i zavarivač

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u proteklom periodu organizovalo je obuku za zanimanja ”mašinbravar” i ”zavarivač”, koja se realizuje u okviru projekta ”Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada”. Projekt finansira Evropska unija, provodi ga Međunarodna organizacija rada, a certifikate o uspješno završenoj obuci zasad je dobilo 26 polaznika.

Jedan o polaznika obuke za zanimanje zavarivač Denis Halilović zadovoljan je i zahvalan na pruženoj prilici za usavršavanje koja mu je, navodi, omogućila i zaposlenje.

-Drago mi je da sam uspješno završio obuku za zanimanje zavarivač koju je organizovalo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde. Nakon obuke sam stekao nove radne vještine, postao konkuretniji na tržištu rada i zaposlio se u kompaniji ‘TVC’ d o.o na odjelu za montažu. Posebno sam zahvalan na ukazanoj prilici i podršci koju sam dobio od Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH – kazao je Halilović.

Direktor SSŠ “Džemal Bijedić” Sedin Hadžimusić napominje da se teoretski dio obuke provodi u ovoj školi, dok se praktični dio realizuje u proizvodnom pogonu kompanije TVC d.o.o.

Obuka traje 250 radnih sati od čega 50 sati stručno-teorijske nastave koja se odvija u Kabinetu za obrazovanje odraslih u SSŠ “Džemal Bijedić“ Goražde i praktična obuka u trajanju od 200 sati koja se odvija u proizvodnom pogonu kompanije “TVC“ d.o.o Goražde.

– Škola je dužna da izvrši teorijski dio certificirane obuke za ukupno 75 polaznika, a trenutno su certifikati dodijeljeni za prve dvije grupe sa ukupno njih 26. Na ovaj način oni postaju konkurentniji na tržištu rada, a kompanija TVC  d.o.o je već zaposlila jedan broj polaznika – pojašnjava Hadžimusić.

Planirana obuka u BPK-u Goražde je aktivnost koja je definisana u okviru saradnje Grada Goražde, JU Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Privredne komore BPK-a Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Srednje stručne škole ”Džemal Bijedić” Goražde, TVC d.o.o. Goražde, Udruženja za lokalne razvojne inicijative ”ALDI” Goražde i Obrtničke komore BPK Goražde u okviru programa “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje Faza II (LEP II), a koji je finansijski podržan od strane Evropske unije putem Međunarodne organizacije rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: