22 Maja, 2024

Prijava

Amerikanci i EU pritisli Vučića, sad su svi za deeskalaciju i povratak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s u utorak u Beogradu s posebnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom  i posebnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnoj situaciji na sjeveru Kosova, načinima smanjenja napetosti na terenu, primjeni do sada postignutih dogovora i mogućnostima napretka dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Predsjednik Vučić je ponovio punu posvećenost Srbije procesu dijaloga s Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa Srba i Albanaca, a kao ključni zahtjev istaknuo je sigurnost Srba na Kosovu.

Predsjednik Srbije ponovio je inzistiranje na punoj provedbi dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Bruxellesa, prije svega formiranja Zajednice srpskih općina, te pozvao međunarodnu zajednicu da se više angažira s Prištinom u tom smjeru.

Predstavnici EU-a i SAD-a ponovili su zajednički zahtjev za trenutačnim prekidom napetosti i nasilja na terenu, organiziranjem novih izbora na kojima će sudjelovati kosovski Srbi te povratkom na dijalog o normalizaciji, prenosi RTS.

Obje su se strane složile da su deeskalacija i povratak dijalogu nužni kako za bolji život svih građana i napredak na putu europskih integracija, tako i za stabilnost cijele regije.

Sastanku su nazočili i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Giofre i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Christopher Hill.

Prethodno su Lajčak i Escobar posjetili Prištinu, gdje su s premijerom Kosova Albinom Kurtijem razgovarali o situaciji na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: