19 Aprila, 2024

Prijava

Turci ponovo osvajaju Kosovo: Oko 500 turskih specijalaca dolazi u kasarnu „Sultan Murat”

Oko 500 turskih pripadnika mehanizovane pešadijske brigade NATO-a počela su da pristižu na KiM, saopšteno je danas iz Alijanse.

Navodi se da će oni u početku biti stacionirani u kasarni Sultan Murat, i da će na KiM biti stacionirani dokle god bude potrebno, prenosi Tanjug.

Prošle sedmice najavljeno da će Turska, na zahtjev NATO, u naredna dva dana poslati specijalce na KiM, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu.

„Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa 65. mehanizovane pješadijske brigade se raspoređuje na Kosovo”, navelo je tursko ministarstvo na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon razgovora sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zahvalio je Turskoj na slanju pojačanja na Kim.

„Turska je važan i veoma cijenjen saveznik, koji daje ključni doprinos NATO-u. To uključuje trupe za našu mirovnu misiju na Kosovu, što je još važnije sada, kada su tenzije velike”, rekao je Erdogan.

U skladu sa mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na KiM se nalazi misija KFOR-a koja se trenutno sastoji od preko 4.200 vojnika iz 27 zemalja članica NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: