20 Aprila, 2024

Prijava

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nedostaje novac

Sve veći broj vanrednih situacija u javnom zdravlju širom sveta, od kovid-19 do kolere, doveo je do preopterećenosti Svetske zdravstvene organizacije, saopšteno je danas u izvještaju SZO.

Valid Amar, koji predsjedava komitetom SZO za hitne odgovore, rekao u obraćanju na godišnjem sastanku zdravstvene agencije UN da se praznine u finansijama i kadrovima povećavaju zbog sve većeg broja zahtjeva, prenosi Rojters.

Od marta ove godine, SZO je reagovala na 53 vanredne situacije visokog nivoa, navodi se u izvještaju komiteta.

To je uključivalo pandemiju kovid-19, koleru i epidemije Marburga u Ekvatorijalnoj Gvineji i Tanzaniji, kao i humanitarne vanredne situacije poput zemljotresa u Turskoj i Siriji i poplava u Pakistanu.

U izvještaju se također navodi da klimatske promjene povećavaju broj vanrednih situacija kao što su poplave i cikloni, od kojih svi imaju zdravstvene posljedice.

Istovremeno osnovni budžet programa za vanredne situacije za 2022-2023. pokriven je samo sa oko 53 odsto iznosa, navodi se u izvještaju, koji poziva na stabilnije finansiranje.

SZO i države članice pokušavaju da reformišu način na koji agencija UN i zemlje članice reaguju u hitnim zdravstvenim situacijama, kao i da obezbjede finansiranje SZO.

U ponedeljak su zemlje članice odobrile novi budžet koji uključuje povećanje njihovih obaveznih naknada za 20 posto.

Izvještaj je također pozvao SZO da obezbjedi veću efikasnost: na primjer, u Malaviju, četiri različita tima za hitne slučajeve su reagovala na koleru, kovid-19, dječiju paralizu i poplave, na načine koji su se možda preklapali, navodi se u izvještaju, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: