22 Maja, 2024

Prijava

Ne zna se istina o Bahmutu

Bahmut ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage, nakon što je Rusija tokom vikenda tvrdila da su ruske snage zauzele taj grad na istoku Ukrajine.

Borbe se nastavljaju u Bahmutu, a ruske snage nastavljaju da vode ofanzivne akcije, navele su ukrajinske snage, prenosi Gardijan.

Ukrajinske snage su izvijestile da su tokom proteklog dana ruske snage „neuspješno pokušale da povrate izgubljene položaje južno od (obližnjeg) naselja Ivanivske”.

Rusija je također izvršila vazdušne udare na Bahmut.

Gardijan piše da nije u mogućnosti da verifikuje oprečna saopštenja ukrajinske i ruske strane o Bahmutu.

Da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Bahmutom najprije je u subotu objavio vođa ruske privatne paravojne organizacije „Vagner”, Jevgenij Prigožin.

Rusko Ministarstvo odbrane je zatim potvrdilo da je Bahmut, kako je navedeno, „oslobođen”, nakon čega je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao organizaciji „Vagner” i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negirao je u nedelju da su ruske snage zauzele Bahmut.

Prethodno je Rojters objavio da je Zelenski na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva odgovorio: „Mislim da ne”.

„Danas je Bahmut samo u našim srcima”, rekao je Zelenski i dodao da „tamo nema ničega”.

Američka agencija AP je, također, bila javila da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom, prenosi Tanjug.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: