28 Marta, 2024

Prijava

Erdogan: Turska je prijatelj i sa Rusijom i sa Amerikom

Turska ima dobre odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa Rusijom, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

„Turska je prijatelj sa SAD i Rusijom i sa onima koji su zlobni prema nama na Zapadu”, rekao je Erdogan tokom javnog obraćanja uoči sutrašnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji, prenio je „TRT”.

Erdoganove ocjene došle su dan nakon što je Erdoganov rival na izborima Kemal Kiličdaroglu, zajednički kandidat šest opozicionih stranaka, u četvrtak optužio Rusiju da stoji iza video snimka na kojem se navodno diskredituju kandidati za predsjednika na izborima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u petak je odbacio optužbe, rekavši da nema trunke dileme oko bilo kakvog miješanja Rusije u turske izbore, kao i da „oni koji šire takve glasine su obični lažovi”, prenio je Tanjug.

On je dodao da Rusija cijeni veze koje ima sa Turskom jer Ankara preduzima vrlo odgovorne, suverene i promišljene poteze.

Upitan da odgovori o navodima da neće napustiti predsjedničku funkciju ukoliko opozicija pobjedi, Erdogan je rekao da će prihvatiti bilo kakav rezultat kao legitiman.

Erdogan je u petak kritikovao Kiličdaroglua zbog primjedbi na račun Rusije.

„Kiličdaroglu napada Vladimira Putina i Rusiju. Kada napadnete Putina sada, žao mi je, neću to prihvatiti. Jer, naši odnosi sa Rusijom nisu ispod odnosa koje imamo sa SAD. Naša trgovinska razmjena veća je sa Rusijom nego sa Amerikom”, rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: