24 Septembra, 2023

Prijava

Novi crnogorski predsjednik Jakov Milatović prvo će posjetiti Bruxelles

U prvom intervjuu nakon što je izabran za predsjednika Crne Gore, Jakov Milatović rekao je da će mu prvi službeni posjet biti čelnicima EU-a u Bruxellesu te da će se rado odazvati i eventualnom pozivu da posjeti i Beograd.

Milatović, koji je u nedjelju na predsjedničkim izborima pobijedio Mila Đukanovića, rekao je za RTCG da su pregovori o stabilizaciji i pridruženju Crne Gore EU-u dugo u stagnaciji, te da ih treba deblokirati.

“Vjerujem da snažnije moramo da zakoračimo u tom pravcu i da kao predsjednik za prvi posjet odaberem Brixelles”, rekao je Milatović, također istaknuvši da će se rado odazvati eventualnom pozivu da posjeti Srbiju.

Nakon što mu je prva čestitka iz regije stigla od predsjednika Srbije, Milatović je rekao da očekuje čestitke i od ostalih predsjednika država regije

“Prepoznat sam kao čovjek koji želi da stavi fokus na dobrosusjedske odnose”, istaknuo je Milatović.

Na pitanje o suradnji sa strankama manjinskih naroda, Milatović je istakao da bi njihove predstavnike volio da vidi i u novoj vladi koja će se formirati nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u lipnju.

“Ja sam čovjek koji se zalaže za što inkluzivniji način pravljenja vlade. Nije dobro što neki čelnici političkih partija, prije svega, mislim na Bošnjačku stranku, nisu pokazali dozu demokratičnosti…”, kazao je, između ostalog, Milatović.

Jakov Milatović osvojio je 60 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora, a njegov protukandidat, dugogodišnji čelnik Crne Gore i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović, imao je podršku 40 posto birača.

Čestitke povodom pobjede Milatoviću ranije u ponedjeljak stigle su iz Bruxellesa, a nešto kasnije iz Washingtona i Londona, prenose mediji.

No uz čestitke i jasna poruka što State department očekuje od novog crnogorskog predsjednika.

“Radujemo se nastavku suradnje sa Crnom Gorom koja je aktivan NATO saveznik, snažno posvećena euro-atlantskim vrijednostima, uključujući davanje podrške Ukrajini, usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije i brzi napredak ka članstvu u EU”, poručeno je iz veleposlanstva SAD-a u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: