19 Marta, 2024

Prijava

Banožić: Razrješnje pada drona u Zagrebu morat će pričekati kraj rata u Ukrajini

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak u Vukovaru u povodu godišnjice pada drona u Zagrebu, kako su podaci koji su se mogli prikupiti o tom slučaju prikupili, ali kako će razrješenje svih detalja morati pričekati kraj rata u Ukrajini.

“Razgovarali smo sa svim zemljama članicama NATO-a preko koji je dron prešao, one podatke koje smo uspjeli prikupiliti prikupili smo, ostaje još jedan dio koji bi trebalo utvrditi, ali znate da je na tom području još uvijek rat tako da ćemo morati pričekati još jedno vrijeme”, kazao je Banožić.

Podsjetio je kako se od tada išlo u nabavku protuzračne obrane kratkog dometa, a do kraja godine, najavio je, Hrvatske će ugovoriti i nabavku protuzračne obrane srednjeg dometa..

“Potpisao sam i nedavno odluku da idemo u moderniziranje našeg radarskog sustava, a nabavkom protuzračnog sustava srednjeg dometa zaokružili bismo tu cijelu priču”, poručio je te ocijenio kako ono što nije dobro je činjenica da je 20 godina neulaganja u Hrvatsku vojsku ostavilo negativnog traga.

“Da je sustav protuzračne obrane riješen prije, danas ne bi bili u ovoj situaciji”, poručio je.

Dotaknuvši se odnosa sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i njegovog pisma predsjedniku hrvatske Vlade, kazao je kako ne možete raditi destrukciju, a onda tvrditi da ste vi taj koji želi biti konstruktivan.

“To pismo je potpuno netočno jer je poslano u prosincu, a od tada se do ožujka mnogo stvari izdogađalo. Iada se vidjelo da je smišljeno napisano pa se nisu iznijele činjenice da su što se tiče sustava vojne obrane sva imena ljudi bila predložena i da ih taj koji želi biti konstruktivan nije prihvatio, a među njima kao najzvučnije ime ravnatelaj Vojno sigurnosno obajveštane agencije”, pojasnio je Banožić.

“Međutim, ignorira se prijedlog i uvjetuje se nekakvim paketima. Zakon međutim ne prepoznaje te pakete”, dodao je Banožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: