Mart 26, 2023

Prijava

Одабрано 20 финалисткиња НФТ фор wомен пројекта

Мјесец март је у знаку родне равноправности, када се обиљежава Међународни дан жена и слави њихов рад. Глобална тема Осмог марта ове године истражује на који начин технологија и иновације доприносе родној равноправности.

Пилот пројекат „НФТ фор Wомен” који Музеј савремене умјетности Републике Српске спроводи у сарадњи са УН Wомен у БиХ у потпуности комбинује та два принципа.

Један од главних циљева пројекта је оснаживање жена у умјетности и дигиталним технологијама које отварају врата за улазак  умјетница на ново тржиште са великим економским потенцијалом.

Зато су се у Музеју савремене умјетности РС одлучили  да на овај дан објаве имена  20 одабраних умјетница Јавног позива, чији су умјетнички радови постали дио прве НФТ колекције у БиХ.

Умјетнице чији су се радови нашли у НФТ Колекцији су: Лејла Ахмедспахић, Мелиса Ахметовић, Маја Додиг, Едита Газибара, Маја Халиловић, Александра Иванковић, Андреа Крнетић, Марина Крсмановић, Ивана Курешевић, Радмила Лиздек, Ана Лукенда, Јелена Медић, Данијела Михић, Жељка Момиров, Борјана Мрђа, Жељка Паић, Настасија Пухало, Едина Селешковић, Амила Шарић и Алиса Телетовић.

Алиса Телетовић казала је Фени да за њу улазак у НФТ колекцију између осталог значи и улазак у нове сфере дигиталне револуције.

– Нада за умјетност данас, да се нађе снажна  и јака сцена жена које воде srcем. Учење  нових  вјештина гдје године нису проблем, и гдје излазимо из зоне комфора у нови изазов. Наду за умјетност и у умјетности – казала је Телетовић.

О томе којих 20 радова је постало дио колекције одлучио је петочлани жири у саставу: Марин Ивановић, историчар умјетности и управник Свеучилишне галерије у Мостару (предсједник жирија), Драгана Бркић Ходак, виша кустосица Умјетничке галерије БиХ Сарајево, Миљан Вуковић, умјетник и директор Културног центра Требиње, Жана Вукичевић, виша кустоскиња МСУРС, те Сарита Вујковић, музејска савјетница и директорица МСУРС.

Јавни позив за умјетнице свих старосних доби у БиХ које су жељеле да  своју умјетност пласирају у оквиру НФТ тржишта био је отворен од 1. децембра до 30. јануара.

Након затварања Јавног позива, стручни жири је изабрао двадесет умјетница са по једним умјетничким радом који ће бити трансформисани у НФТ.

Изабрани оригинални радови ће бити трајно похрањени у депоу Музеја савремене умјетности Републике Српске. Трансформацијом умјетничког рада у дигитални токен прелази се са аналогне на дигиталну форму чиме се мијења вриједносна структура у којој оригинални рад више нема ранију тржишну вриједност јер прелази из аналогног у дигитални облик.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti