26 Aprila, 2024

Prijava

Možda ipak rat vodi i EU: Podržite plan zajedničke kupovine artiljerijskih granata

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozvao je u srijedu svoje kolege iz Evropske unije da podrže plan za kupovinu milion artiljerijskih granata kako bi se Kijevu pomoglo u borbi protiv ruske invazije.

 

Obraćajući se novinarima neposredno prije sastanka s ministrima u Stockholmu, Reznikov je izjavio da su Ukrajini hitno potrebne granate za odbranu od ruskih snaga i pokretanje kontraofanzive.

Kazao da podržava prijedlog Estonije da se zemlje EU udruže za kupovinu milion granata od 155 milimetara za Ukrajinu ove godine po cijeni od četiri milijarde eura.

Dodao je da Ukrajina želi 90.000 do 100.000 artiljerijskih granata mjesečno. Ukrajina troši granate brže nego što ih njeni saveznici mogu napraviti, upozoravaju zvaničnici, što je podstaklo ponovnu potragu za municijom i načinima za povećanje proizvodnje.

– Moramo krenuti naprijed što je skorije moguće – rekao je Reznikov, stojeći pokraj estonskog ministra odbrane Hanna Pevkura.

Ogromna zajednička kupovina municije bila bi značajan korak za EU jer su vojne nabavke uglavnom bile u rukama pojedinačnih vlada članica bloka.

Iako se čini da vlada Ukrajine i institucije EU imaju široku podršku za zajednički projekt nabavke, oni tek treba da se dogovore o tome koliko bi on trebao trajati, kako bi trebao funkcionirati, koliko bi trebao koštati ili kako ga platiti.

Pevkur je rekao da bi zemlje EU trebale obezbijediti dodatni novac za inicijativu umjesto da koriste sredstva koja su već dodijeljena za vojnu pomoć Ukrajini.

– Potreban nam je svjež novac, i treba nam brzo – rekao je.

Nasuprot tome, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell predložio je plan kojim bi se koristio novac koji je već dodijeljen fondu koji predvodi EU, European Peace Facility.

Upitan o pozivu Estonije na novi novac, Borrell je  kazao da  novac ne dolazi s neba.

– Novac se neće nekim čudom pojaviti zato što jedna država članica tvrdi da trebamo imati više novca – prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: