25 Aprila, 2024

Prijava

Cavusoglu: Uskoro sastanak zamjenika ministara vanjskih poslova Rusije, Turske, Sirije i Irana

Zamjenici ministara vanjskih poslova Rusije, Turske, Sirije i Irana sastat će se naredne sedmice u Moskvi, izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, uoči planiranih razgovora ministara vanjskih poslova koji će se održati kasnije.

Cavusoglu je rekao da se njegov iranski kolega Hossein Amirabdollahian želi pridružiti pregovorima između Turske, Sirije i Rusije, a Turska je sa zadovoljstvom pristala.

Astana je ionako jedini preživjeli format za bavljenje Sirijom. Sada planiramo sastanak četvorice ministara vanjskih poslova – izjavio je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Amirabdollahianom.

– Rusija je ponudila da bude domaćin preliminarnog sastanka za pripreme ovog četvorosmjernog sastanka. Ovaj sastanak će se održati na nivou zamjenika ministara sljedeće sedmice u Moskvi – izjavio je šef turske diplomatije.

Moskva se zalaže za približavanje Damaska i Ankare, podržavajući razgovore između njihovih ministara odbrane u decembru i ciljajući na sastanke između ministara vanjskih poslova i eventualno predsjednika, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: