Mart 22, 2023

Prijava

Можда ипак рат води и ЕУ: Подржите план заједничке куповине артиљеријских граната

Украјински министар одбране Олексиј Резников позвао је у сриједу своје колеге из Европске уније да подрже план за куповину милион артиљеријских граната како би се Кијеву помогло у борби против руске инвазије.

 

Обраћајући се новинарима непосредно прије састанка с министрима у Стоцкхолму, Резников је изјавио да су Украјини хитно потребне гранате за одбрану од руских снага и покретање контраофанзиве.

Казао да подржава приједлог Естоније да се земље ЕУ удруже за куповину милион граната од 155 милиметара за Украјину ове године по цијени од четири милијарде еура.

Додао је да Украјина жели 90.000 до 100.000 артиљеријских граната мјесечно. Украјина троши гранате брже него што их њени савезници могу направити, упозоравају званичници, што је подстакло поновну потрагу за муницијом и начинима за повећање производње.

– Морамо кренути напријед што је скорије могуће – рекао је Резников, стојећи покрај естонског министра одбране Ханна Певкура.

Огромна заједничка куповина муниције била би значајан корак за ЕУ јер су војне набавке углавном биле у рукама појединачних влада чланица блока.

Иако се чини да влада Украјине и институције ЕУ имају широку подршку за заједнички пројект набавке, они тек треба да се договоре о томе колико би он требао трајати, како би требао функционирати, колико би требао коштати или како га платити.

Певкур је рекао да би земље ЕУ требале обезбиједити додатни новац за иницијативу умјесто да користе средства која су већ додијељена за војну помоћ Украјини.

– Потребан нам је свјеж новац, и треба нам брзо – рекао је.

Насупрот томе, високи представник ЕУ за вањску политику Јосеп Боррелл предложио је план којим би се користио новац који је већ додијељен фонду који предводи ЕУ, Еуропеан Пеаце Фацилитy.

Упитан о позиву Естоније на нови новац, Боррелл је  казао да  новац не долази с неба.

– Новац се неће неким чудом појавити зато што једна држава чланица тврди да требамо имати више новца – преноси Реутерс.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti