22 Maja, 2024

Prijava

Crnogorci osnovali preko 7000 kompanija, polovima pripada Rusima

U Crnoj Gori prošle godine stranci su osnovali više od 7.000 privrednih društava od čega je više od polovine u vlasništvu ruskih državljana.

Sagovornici TVCG kažu da je godina kratak period da bi se mogli sagledati pravi motivi, da li je riječ o želji za investiranjem ili firme otvaraju kao jedan od najlakših načina da dobiju dozvolu za privremeni boravak.

Rat u Ukrajini i ekonomske sankcije koje su Amerika i Evropska unija uvele Rusiji, primorali su mnoge zapadne kompanije da odu iz Moskve, ali i mnoge Ruse da svoje biznise presele u druge države. Da je među njima i Crna Gora, potvrđuju podaci Uprave prihoda i carina. Od sedam hiljada firmi koje su prošle godine osnovali stranci, ruski državljani su osnivači gotovo njih 4.000, što je sedam puta više nego lani, prenosi RTCG.

Trend rasta interesovanja Rusa za Crnu Goru nije iznenađenje za ekonomske stručnjake.

Kako je rekao Boban Stanić, ekonomski analitičar, postoje neke komparativne prednosti koje vide da mogu iskoristiti kao ambijent koji im je povoljniji nego negdje drugo.

“Neke zakonske olakšice ili ostalo. Uostalom, svodi se na jednu lijepu priču ukoliko imate jednu lijepu trešnju i ako je vi ne oberete onda će je obrati vaš komšija ili neki prolaznik”, kazao je Stanić.

Firmu u Crnoj Gori stranci, kao i crnogorski građani, mogu osnovati za samo jedan euro kapitala i do najviše hiljadu i po eura troškova registracije i sve to za sedam dana, nakon čega dobijaju i dozvolu za privremeni boravak. Upravo u tim uslovima u Uniji poslodavaca vide glavne razloge što stranci biraju Crnu Goru za poslovanje.

Kako je rekao Filip Lazović iz Unije poslodavaca, osnivanje firme od stranog državljanina način je da se dobije dozvola za privremeni boravak i rad.

“Jedan dio je i ono što bi mi u Uniji najviše voljeli da se radi, to je namjera stranih državljana da u Crnoj Gori osnivaju biznise, što se zove strana investicija”, rekao je Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: