20 Aprila, 2024

Prijava

Srbima u Vojvodini sad zasmetali Slovaci, osvanuli i uvrjedljivi grafiti

Gradonačelnik Novoga Sada, oporbene stranke i nevladine organizacije osudile su ispisivanje grafita “Ubij Slovaka” u bačkom mjestu Kisač, prenijeli su regionalni i vojvođanski mediji u ponedjeljak, podsjećajući kako su slični incidenti već zabilježeni prethodnih mjeseci u mjestima gdje živi slovačka manjina.

Navodeći kako su suživot i međunacionalna tolerancija osobnost Novoga Sada i okolnih mjesta gradonačelnik Milan Đurić je u priopćenju istaknuo da taj vandalski čin ne predstavlja pravu sliku Grada „već čin pojedinaca koji je za svaku osudu“.

„Oštro osuđujem ispisivanje poruke mržnje u Kisaču i dao sam hitan nalog za uklanjanje tih poruka koje raspiruju nacionalnu nesnošljivost“, naveo je Đurić u priopćenju, prenosi Hina.

Novosadski odbor oporbene Demokratske stranke (DS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudili su u odvojenim priopćenjima ponovno ispisivanje grafita „Ubij Slovaka“ u Kisaču.

DS dodaje da je prijeteći grafit „produkt stanja u društvu, odnosno tenzija koje generira vlast Srpske napredne stranke“, čije je, po navodima DS-a, „pogonsko gorivo nacionalizam“.

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov objavio je na Twitteru da „etničke motivirane prijetnje uvijek moraju pratiti osude civilnog društva, javnih vlasti i postupanja instituta istrage i kažnjavanja u državi“ upozorivši na prijetnju širenja mržnje u društvu.

Regionalni mediji podsjećaju kako je bilo više sličnih incidenata posljednjih mjeseci u susjednim mjestima Temerin, Dugo Selo, Sirig i drugim naseljima u kojima žive Mađari, Rusini i Slovaci.

Regionalni medij N1 zabilježio je da su Kisač, u kojem živi 5.000 ljudi od kojih su 80 posto građani slovačke nacionalnosti, posjetili aktivisti pokreta „Bravo“.

“U selu prevladava osjećaj, više zbunjenosti, nego straha, jer se ovakve stvari nikada u Kisaču nisu događale”, rekla je za portal N1 Marija Srdić, aktivistkinja građanskog pokreta Bravo.

“Jučer su to bili Židovi, Romi, migranti, pripadnici LGBTQ+ zajednice, danas su Slovaci, a sutra će to biti bilo tko od nas”, poručili su iz pokreta Bravo.

Prema njihovim saznanjima prijeteći grafit pisali su mladići iz mjesta Odžaci povezani s navijačkom skupinom „Partizana“, koji imaju svoje nove članove u Kisaču.

U srbijanskom društvu posljednjih mjeseci povećane su tenzije zbog rješavanja pitanja odnosa s Kosovom te su učestali prosvjedi i aktivnosti desničarskih organizacija s nacionalističkim predznakom.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Srbiji živi 52.750 pripadnika slovačke manjine, a toga broja njih 95 posto živi u Vojvodini, u okolici Novoga Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: