26 Aprila, 2024

Prijava

Orban: Sankcije kao oružje ratne politike samo nanijele štetu Evropskoj uniji

Orban je na Facebooku opet žestoko kritikovao sankcije EU, tvrdeći da se Unija bori sa inflacijom zbog ograničenja koja je Brisel uveo u energetskom sektoru.

„Ime bolesti je… inflacija, a virus se zove briselske sankcije”, rekao je on.

Orban je sankcije označio kao „oružje ratne politike Brisela”, dodajući da je EU, upotrebom ovog „oružja” samo nanijela štetu sebi.

„Brisel je ne tako davno obećao da će ove sankcije dovesti do kraja rata. Prošla je godina, a kraj rata se ne bliži, on je sve dalje”, naveo je mađarski premijer.

Orban je dalje rekao da, iako su vlasti EU obećale da sankcije neće biti proširene na energetski sektor, na kraju su podigle cijene prirodnog gasa na rekordne nivoe.

Zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine nisu uspele da okončaju sukob, ali su umjesto toga izazvale haos u evropskoj ekonomiji i podstakle inflaciju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Premijer je podsjetio i da gas dijelom diktira cijenu struje.j

„Poskupljenje gasa je stoga odmah praćeno povećanjem cijene struje, čak i ako struja nije proizvedena gasnim turbinama, već solarnom energijom, vjetrom, hidroelektranama, elektranama na ugalj ili nuklearnom energijom”, naveo je on.

„Ako Brisel želi da ratuje, trebalo bi da se bori protiv inflacije”, rekao je Orban i dodao da mađarske vlasti daju sve od sebe da zaštite porodice i kompanije od ekonomskih posljedica.

Mađarska, zemlja koja u velikoj mjeri zavisi od ruskih energenata, više puta se protivila sankcijama koje je EU uvela Moskvi otkako je započela svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. Budimpešta uporno navodi da ograničenja nisu uspela da značajno oslabe Rusiju, dok su nanela štetu evropskoj ekonomiji.

Krajem januara, Orban je takođe signalizirao da će Mađarska staviti veto na sve sankcije EU usmerene na ruski nuklearni energetski sektor. Budimpešta se također usprotivila planovima bloka da potpuno zabrani uvoz nafte i gasa iz Rusije, dobivši nekoliko izuzetaka za nabavku fosilnih goriva iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: