20 Aprila, 2024

Prijava

Ne brinite o tome kako da ne isprovocirate Putina, brinite o tome kako da ga pobjedite

Na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su danas članove američkog Kongresa da utiču na predsjednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, navodeći da bi savremeni borbeni avioni povećali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima.

U ukrajinskim kontaktima, sa kongresmenima i senatorima iz redova republikanaca i demokrata, učestvovao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Rojters.

„Rekli su nam da žele borbene avione tipa F-16 da bi potisnuli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu”, izjavio je senator Mark Keli, bivši astronaut koji je u američkim ratnim operacijama bio pilot lovaca američke mornarice.

Predsjednik SAD je prošlog mjeseca kratko odgovorio „ne” kada su ga pitali da li bi odobrio zahtjev Ukrajine da se isporuče avioni F-16, a zvaničnici Bajdenove administracije su ocijenili da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da se fokusiraju na obezbjeđivanje oružja koje se može odmah upotrijebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtjevaju opsežnu, dugotrajnu obuku, međutim oni nisu kategorički isključili mogućnost isporuke borbenih aviona.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su prilagodile rakete vazduh-zemlja američke proizvodnje AGM-88 HARM za ispaljivanje sa svojih lovaca MiG-29 sovjetskog dizajna, ali tvrde da njihovi piloti mogu efikasnije da gađaju ruske raketne jedinice naoružane sistemima S-300 i S-400 sa raketama AGM-88 koje se lansiraju sa američkih mlaznih lovaca F-16.

Republikanski senator Lindzi Grejem izjavio je u međuvremenu da američki komgresmeni podržavaju obuku ukrajinskih pilota na F-16 i izrazio uverenje da će Bajdenova administracija uskoro pristati na to.

On je rekao je da ne brine da će isporuke američkih borbenih aviona F-16 dovesti do eskalacije sukoba.

„Ne brinite o tome kako da ne isprovocirate Putina, brinite o tome kako da ga pobedite”, rekao je Grejem u intervjuu TV mreži ABC.

Od početka sukoba u Ukrajini Vašington je obezbjedio vojnu pomoć Kijevu u vrijednosti od oko 30 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: