25 Aprila, 2024

Prijava

Prvi znak Parkinsonove bolesti se prepozna čim progovorite

Parkinsonovu bolest karakteriše odumiranje nerava u dijelu mozga koji je zadužen za proizvodnju dopamina. On pomaže u koordinaciji pokreta i kako oboljenje napreduje, tako pacijent sve teže obavlja svakodnevne aktivnosti.

Kako se mijenja motorna funkcija, tako se tegobe javljaju i pri govoru. Istraživači u Litvaniji su otkrili da se promjene mogu uočiti čak i prije nego što počne tremor ruku, nogu i glave. Evo na šta treba obratiti pažnju.

Profesor Virgilijus Ulozas, sa Tehnološkog univerziteta u Kaunusu, kaže da već u ranoj fazi oboljeli počinju da govore tiše. “Oni zvuče sve monotonije, manje izražajno i pričaju sporije”, objašnjava on. To nije uvijek lako otkriti običnim slušanjem, pa su razvili posebnu aplikaciju koja može da ustanovi razlike. Pored toga što se može koristiti u dijagnostici, pomoću nje se i prati kako djeluje terapija.

Za sada nema definitivnog testa koji može da potvrdi postojanje Parkinsonove bolesti, ali su tu brojne dijagnostičke metode koje ljekari kombinuju da bi odlučili o liječenju.

Bolest karakteriše drhtanje ruku, nogu, glave i donje vilice. U delovima tijela gdje mišići ostanu dugo u kontrakciji, nastaje ukočenost. Pacijentima je poremećena ravnoteža, što vodi i do padova.

Među simptomima su i depresija i druge psihičke tegobe, teškoće pri žvakanju i gutanju, urinarni problemi i konstipacija. Mnogi pacijenti kažu da im je, prije postavljanja dijagnoze, dosta problema zadavala nesanica, gubitak čula mirisa i sindrom nemirnih nogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: