28 Marta, 2024

Prijava

Ljekari upozoravaju: Gazirana pića ubrzavaju starenje

Doktorica Elisa Epel upozorava da redovno konzumiranje gaziranih napitaka utiče na starenje, prenosi portal eatthis.

Uprkos tome što antiejdž kreme i drugi trikovi protiv starenja mogu da pomognu, zapravo jedno treba izbjegavati ako ne želimo da ubrzamo proces starenja i pojavu novih bora.

Istraživanja pokazuju da postoji jedno piće od kog se dosta brže stari, a ako ga se odreknete, možete pomoći sebi da usporite prerano starenje.

Nema goreg pića od slatkih gaziranih sokova

 

Ne samo da ispijanje ovih pića nosi veći rizik od gojenja i određenih bolesti, istraživanja pokazuju da čak mogu uticati na tijelo i na ćelijskom nivou. Sve to doprinosi nezdravijem, bržem starenju.

“Redovno konzumiranje gaziranih napitaka zaslađenih šećerom može vas dovesti u opasnost od raznih bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes tip 2 i još mnogo toga. A pošto se rizik od tih bolesti povećava kako starimo, unos prevelike količine šećera svakako ne pomaže” kaže dr Ejmi Gudson.

“Redovna ispijanje zaslađenih gaziranih pića može uticati na razvoj bolesti, ne samo naprezanjem metaboličke kontrole šećera u tijelu, već i kroz ubrzano ćelijsko starenje tkiva” objasnila je viši autor studije Elisa Epel, dr, profesor psihijatrije na UCSF, u saopštenju.

“Ovo je prva demonstracija da je gazirani sok povezan sa kratkoćom telomera (jednokratnih bafera na krajevima hromozoma koji se skraćuju tokom ćelijske djelidbe). Ovaj rezultat se održao bez obzira na starost rasu, prihod i nivo obrazovanja. Skraćivanje telomera počinje mnogo prije početka bolesti” zaključila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: