26 Aprila, 2024

Prijava

Putin: Američke trupe u Njemačkoj su okupacione snage

Evropske zemlje prije ili kasnije povratiće svoj suverenitet, ali to može potrajati, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kao primjer ruski predsjednik je istakao da su američke trupe u Nemačkoj još okupacione snage u pravnom smislu i u praksi, javlja Tass.

Kao suprotan slučaj naveo je sovjetske trupe koje su bile stacionirane u Austriji, ali su je dobrovoljno napustile.

„Rusija je kao pravni nasljednik Sovjetskog Saveza, garant ustava Republike Austrije i njene neutralnosti, čega su mnogi obični ljudi u Austriji svjesni i na tome zahvalni Rusiji”, kazao je on i naglasio da je što se tiče drugih evropskih zemalja situacija komplikovana.

Putin je rekao je da je Sovjetski Savez formalizovao pravno obavezujuće uslove da okonča svoju okupaciju djela Njemačke, a SAD nisu.

„U formalno pravnom smislu, postoje američke okupacione snage koje se nalaze na teritoriji Njemačke i ima ih mnogo”, istakao je Putin.

Ruski predsjednik je naveo da i sami njemački političari kažu da ta država posle Drugog svetskog rata nikada nije bila, u punom smislu te riječi, suverena zemlja. „To ne govorim ja, to su rekli istaknuti političari koji nisu proruski orijentisani, nego političari orijentisani ka Nemačkoj”, poručio je ruski predsjednik, prenio je Tanjug.

Putin je rekao i da je i priča studentkinje Darije Semjonove „primjer Evrope kojoj nedostaje nezavisnost”. Ona je ispričala ruskom predsjedniku da je bila primorana da prekine školovanje u Beču ubrzo nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju, jer je državni univerzitet na kome je studirala zahtjevao od nje da potpiše dokumente koji podržavaju Ukrajinu i označavaju Rusiju kao državnog sponzora terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: