4 Decembra, 2023

Prijava

Švabe se ne mogu dogovoriti: Šolc blokira a Berbok poručuje da Berlin neće sprječavati Poljsku da pošalje tenkove Ukrajini

Njemačka neće stajati na putu Poljskoj, ukoliko Ukrajini hoće da pošalje tenkove njemačke proizvodnje „leopard”, izjavila je u nedelju njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok.

Upitana da prokomentariše šta će se desiti ako Poljska pošalje tenkove „lepoard” bez odobrenja Njemačke, Berbok je za francusku televiziju „LCI” rekla da za sada to pitanje nije postavljeno, ali da, ukoliko se Berlin bude pitao, neće stajati na putu, prenio je „DW” navodi Tanjug.

„Znamo koliko su važni ti tenkovi i zato o tome razgovaramo sa partnerima. Potrebno je da omogućimo da se sačuvaju ljudski životi i da se oslobodi ukrajinska teritorija”, dodala je Berbok.

Prethodnih dana vodila se debata između Nemačke i SAD oko toga da li će se slati zapadni tenkovi u Ukrajinu, a Vašington je tražio od Berlina da dozvoli NATO zemljama koje poseduju „leoparde” da ih pošalju.

Sa druge strane, izvor iz vlade u Berlinu je rekao da će Njemačka to učiniti ukoliko Vašington prvo pošalje svoje tenkove Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: