26 Aprila, 2024

Prijava

Morske krave na Floridi umiru od gladi

Iako je prošle godine zabilježen pad smrtnosti morskih krava na Floridi, stručnjaci upozoravaju da ove životinje i dalje umiru alarmantnom brzinom.

Morske krave uglavnom uginu od gladi jer na ovom području nestaje morske trave. Situacija je alarmantna“, rekao je u biolog Džejms Badi Pauel za Rojters.

“Ovdje će doći na hiljade morskih krava očekujući švedski sto. A njega neće biti. Onda će početi da gladuju i na kraju zbog toga uginuti, kao i zbog drugih zdravstvenih problema povezanih s pothranjenošću“, dodao je Pauel.
Državna kancelarija za očuvanje riba i divljih životinja navodi da morske krave gladuju zbog zagađenja vode. Prošle godine je na tom području zabilježeno 800 uginulih morskih krava, a pretprošle 1.100. Do sada je ove godine uginulo njih 45.
Iako su ove životinje zaštićene na Floridi, njihovo stanište nije. Osim nedostatka hrane, na njihovu populaciju negativno utiču brodovi i cvjetanje otrovnih algi.
Lokalne vlasti morskim kravama daju hiljade kilograma salate kako bi im pomogle u ishrani. Tako je prošle godine tim ugroženim životinjama ponuđeno više od 90.000 kg salate.
Čini se da su morske krave generalnoo u boljem stanju. Mislim da smo sigurno pomogli nekim jedinkama. Blaža zima definitivno znači bolju šansu za njihovo preživljavanje“, rekla je biološkinja Mišel Pasavic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: