26 Aprila, 2024

Prijava

Dačić: Kosovo nema pravo biti član Vijeća Europe, ali bi imalo dovoljan broj glasova za prijem

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Kosovo ima dovoljan broj glasova za prijem u Vijeće Europe, s obzirom na broj zemalja u tom tijelu koje su ga priznale, ali da je pitanje smatraju li sve one da o toj temi sada treba razgovarati, javlja Beta.

“Kada je riječ o državama koje su priznale Kosovo mi najlošije stojimo u Europi”, rekao je Dačić, dodajući da zahtjev za prijem Kosova nije aktiviran na Odboru ministara Vijeća Europe, da Irska to nije uradila za vrijeme svog predsjedanja i da sada predsjeda Island.

Po njegovim riječima Kosovo suštinski ne bi imalo pravo da bude član Vijeća Europe zato što nije država, nije postalo član UN-a, a članice mogu da budu samo države.

“Prvi put bi se dogodilo da oko prijema neke nove članice Vijeća Europe postoji preglasavanje, odnosno da postoje sukobi. To se do sada nije dogodilo”, dodao je Dačić kazavši da je to razlog što mnoge zemlje nisu oduševljene tom idejom.

Dačič smatra da je, kada je riječ o EU, situacija mnogo jasnija, jer se odluke donose konsenzusom, a da pet članica Unije nije priznalo nezavisnost Kosova te da bi bilo nemoguće da odluka bude pozitivna.

“Kada je riječ o mogućem ulasku Kosova u Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) slučaj je isti, i tamo se odlučuje konsenzusom”, naglasio je Dačić dodajući da je Vijeće Europe “jedino” mjesto gdje bi mogli imati “neke šanse”.

Dačić ističe da Island kao predsedatelj trpi velike pritiske, prije svega Njemačke, kao što je trpjela i Irska, da se to pitanje prijema Kosova stavi u proceduru.

“Međutim pošto Island organizira samit država članica Vijeća Europe u travnju postoji pitanje je li i njima u interesu da taj skup protekne u nesuglasicama”, rekao je Dačić.

On je podvukao da je procedura ulaska u Vijeće Europe takva da se odluka donosi na Odboru ministara, odnosno na tjednom sastanku šefova misija u Strasbourgu, što znači da pitanje članstva Kosova može biti na dnevnom redu svakoga tjedna.

“Ako bi pitanje članstva Kosova ušlo u proceduru prije samita, za nas se postavlja pitanje možemo li sudjelovati uopće na samitu”, kazao je Dačić i ustvrdio da bi se tada otvorila tema nejedinstva članica Vijeća Europe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: