24 Maja, 2024

Prijava

Hrvatska: Plenković najavio novčane kazne za neopravdana poskupljenja

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je najavio novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali zaključak hrvatske Vlade o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena.

Oni koji su prilikom konverzije na euro neopravdano podigli cijene smanjili su kupovnu moć građana i nanijeli štetu gospodarstvu dodatno povećavajući ionako visoku inflaciju, rekao je Plenković u uvodu vladine sjednice.
Podsjetio je da je vlada nakon zaključka usvojenog na prošlotjednoj sjednici, zadužila Državni inspektorat, poreznu i carinsku upravu da krenu u akciju i pošalju sve svoje službe na teren.

Ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, poslovni subjekti kod kojih se utvrdi da su neopravdano podizali cijene snosit će vrlo skoro za to predviđene novčane kazne, rekao je Plenković.

“Uočimo li daljnje kršenje zaključka vlade, vlada će koristi alate koje ima na raspolaganju, kako bi se zaštitila prava potrošača”, istaknuo je Plenković, prenosi Hina.

Između ostalog, kako je rekao, to uključuje vraćanje cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija, ukidanja prava na korištenje povlaštene cijene energije i podizanje poreza te dubinske inspekcije porezne i carinske uprave.

Cijela se Europa suočava s visokom stopom inflacije i sve vlade je ekonomskim mjerama nastoje suzbiti kako bi zaštitili kupovnu moć građana, rekao je i dodao da je u takvim okolnostima neodgovorno i kratkovidno neopravdano dizati cijene, čime se smanjuje kupovna moć potrošača.

“U krizi je važna solidarnost i odgovornost i ponašanje koje nije profitersko”, istaknuo je Plenković i dodao da je vlada jest po svojoj vokaciji za slobodno tržište, ali se u trenutnih okolnostima “društvena solidarnost i odgovornost ne mogu izbjeći”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: