21 Aprila, 2024

Prijava

Osmo čudo svijeta: Lavlja stijena koja se izdiže na 200 metara “usred ničega”

Oko palate bilo je izrađeno i nekoliko spremnika za skupljanje kišnice koja su osiguravale pitku vodu čak i u slučaju duge opsade.

Nađete li se na Šri Lanki, obavezno posjetite Lavlju stijenu – Sigiriju – u središnjem dijelu te otočne države u Indijskom okeanu koju mnogi smatraju osmim čudom svijeta. Na njoj se nalaze ostaci nekadašnje utvrđene palače kralja Kashyapa koji je vladao ovim prostorom od 473. do 495. godine.

Kako je Kashyapa nasilno preoteo vlast od oca, bojao se odmazde svojeg brata. Odlučio se maksimalno zaštititi i preseliti kraljevstvo „usred ničega“. Tačnije, dao je izgraditi utvrdu i palatu 200 metara iznad zemlje na magmi erodiranog vulkana usred džungle.

Do raskošne palate s pripadajućim vrtovima vodile su kamene stepenice koje su bile pod jakom stražom njegovih podanika, ali i monumentalnog kamenog lava po kojem je stijena dobila ime, a od kojeg su danas ostale samo šape.

Oko palate bilo je izrađeno i nekoliko spremnika za skupljanje kišnice koja su garantovale pitku vodu čak i u slučaju duge opsade.

Nakon smrti kralja Kashyapa, palata je pretvorena u budistički samostan te je kao takav korišten sve do 14. stoljeća. Zub vremena nagrizao ju je sve do 1800-ih godina kada je Lavlja stijena „ponovo“ otkrivena od strane britanskih arheologa koji su željeli istražiti sve njene tajne.

Jedna od tih tajni je i galerija erotskih crteža na stijeni u podnožju Sigirije, kao i brojni urezani grafiti njezinih posjetitelja.

Ostaci kraljevstva dinastije Moriya privlače mnogo pažnje turista, a osobito od 1982. godine kada je Sigirija stavljena na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Aziji i Okeaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: