22 Maja, 2024

Prijava

Ko je bio čuveni Valter (koji brani Sarajevo)?

Rođen je početkom 20. vijeka u Prijepolju, a život je dao za oslobođenje Sarajeva. Nije dočekao svoj 26. rođendan, ali njegovo ime i djela žive i danas.

Valter je, čini se, večna inspiracija: filmskim autorima, muzičarima pa čak i teoretičarima zavjere. Zato se u ovoj priči pitamo: ko je zaista bio Valter?
U Istorijskom muzeju BiH, nekadašnjem Muzeju revolucije, Amar Karapuš, autor digitalne platforme “Valter od Prijepolja do Sarajeva”, kaže da je kao obavještajac i vođa sarajevskog ilegalnog pokreta Valter svojim poduhvatima zaslužio duboko poštovanje saboraca ali i ljutih protivnika, piše N1 Sarajevo.
Ono kad se sve zvijezde poklope. Kad neko ima harizmu, a ta harizma je prekrivena nekom tajanstvenošću, jer niko nije znao ko je Vladimir Perić Valter. Čitava njemačka obavještajna služba ga traži, isto tako traži ga gestapo, uključena je i ustaška nadzorna služba i niko nije uspeo da dokuči do samog kraja ko je bio Vladimir Perić Valter“, priča Amar Karapuš, kustos Istorijskog muzeja BiH.
Iz rodnog Prijepolja, 1934. Vladimir Perić se seli u Beograd, gdje upisuje Trgovačku akademiju. Na službu u Hipotekarnu banku u Sarajevu poslat je 1940, gdje tajno počinje da radi i za Komunističku partiju. U ratu se bori na više lokacija, a onda krajem 1942. dolazi u Tuzlu, gdje je i dobio čuveni nadimak.
Nakon što je u Tuzli pokrenuo gotovo zamrli radnički pokret, na red dolazi Sarajevo. Krajem 1943. stiže u okupirani grad na Miljacki sa jednim ciljem: da formira jak ilegalni pokret i priprema situaciju za oslobođenje.
Valter i njegovi ilegalci dali su sve da omoguće poraz i povlačenje okupatora. Sudbina je tako htjela da se u Sarajevu, isti dan, 6. aprila 1945. slavi oslobođenje grada i dešava Valterova sahrana.
Upravo tog dana kada je krenula završna operacija oslobođenja grada, Valter je želio po svaku cjenu da zaštiti sam grad. On je znao da će Nijemci, povlačeći se iz Sarajeva, gledati da unište kompletnu infrastrukturu. I on je pokušao da zaštiti tu trafo-stanicu i tu je ubijen“, priča Amar Karapuš.
Slavu Valterovog imena širom svijeta pronio je film “Valter brani Sarajevo” u režiji legendarnog Hajrudina Šibe Krvavca, sa Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Samo u Kini, pogledan je više od 10 milijardi puta. Čuveni prvi album grupe Zabranjeno pušenje nosi naziv “Das ist Walter”, a Valterovo ime u pjesmi iskoristila je i Dubioza kolektiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: