26 Aprila, 2024

Prijava

Cigla po cigla sve do BRIKS interneta za slobodu svijeta

Piše : Tarik Kapetanović 

Mnogi u ovoj maloj zemlji ni ne znaju šta je to BRIKS, ali znaju za alijanse i unije. Svakako, znanje mora biti široko i treba znati sve pa i značenje skraćenice BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Jasno je da se radi o grupi zemalja koje zajedno broje 3,2 milijarde stanovnika što je 41 % svjetskog stanovništva.

Ako govorimo u parama on dje to oko 23,000 milijardi BDPa što je procentualno 25 % ukupnog svjetskog BDPa. Jasno je da govorimo o zemljama koje zauzimaju četvrtinu planete.

Zašto je sve to bitno, pa s geopolitičkog stanovišta to je jako bitno jer BRIKS polako ali sigurno postaje jedan od važnih organa svijeta u kojem ćemo živjeti a taj svijet neće više biti monopolaran.

Te 2006. godine osnovan je BRIKS na inicijativu Rusje a cilj je bio jasan, kao kad govorimo o svi unijama – saradnja svih zemalja učesnica.

BRIKS još nije bogat kao grupa G7 u kojoj su (Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija, japan, Amerika i Njemačka) i koji je u parama težak 34,000 milijardi dolara ali po procjeni ekonomista koji nepristrasno rade svoj posao razlika u parama će se značajno smanjiti u narednih deset godina.

Važna je informacija da zemlje BRIKSa proizvode 20 % svjetske nafte, te 50 % rudnih bogatstava, svakako tu je i 40 % kukuruza i 46 % pšenice što BRIKS čini konkurentnijim u odnosu na trenutno bogatije zemlje zapada.

Zemlje koje okuplja BRIKS počinju graditi i vlastiti internet.

Veliki problem BRIKSa jeste moneta o kojoj raspravljaju predstavnici Rusije, Kine i Indije, upravo moneta koja će zamijeniti euro i dolar a u kojoj će se obaviti transakcije.

Razlika od G7 je velika, zemlje BRIKSa se ne miješaju jedna drugoj u političku i ekonomsku politiku te se tim BRIKS nameće kao stvarna alternativa zapadnom sistemu.

Zemlje okupljene oko BRIKSa svojom primarnom idejom i konceptom privlače sve više ozbiljnih zemalja. Neke od zemalja koje bi se uskoro mogle naći u ovom bloku su Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Venecuela, Turska i Egipat. Također zemlje poput Bangladeša, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Urugvaja, Kazahstana, Indonezije, Nigerije i Tajlanda jedva čekaju da se pridruže ovom savezu.

@markusnokia #UK #USA #Canada #Bahamas #Germany #Jamaica #Trinidad ♬ original sound – Markusnokia

Broj zemalja se povećava jer su bez velike procedure ulaska Iran i Argentina već prihvaćene kao nove članice.
Jasno je da je prihvatanjem Irana i Argentine kao zemalja sa značajnim energetskim ali i prehrambenim resursima BRIKS postao još jači i značajniji. Druge zemlje koje pristupaju sa sobom donose značajna mineralna, energetska, drvna, gumena i druga bogatstva.

BRIKS tako postaje sve jači i sve konkurentniji zemljama grupe G7.

Valuta koju stvori BRIKS bazirat će se na nacionalnim rezervama i doprinosu globalnom BDPu postojećih članica. U stvaranje nove valute bit će uključeni i monete poput reala, rublje, ruplje, juana i randa.

Takav poredak stvari bi najviše odgovarao Rusiji koja se nosi sa sankcijama ali se polako ukazuje i prostor za sve zemlje koje grcaju u problemima s kreditima i pritiskom koji im nameće MMF.

Ako se kreira valuta članice BRIKSa moraju da osiguraju sigurnost, likvidnost i prinose ali neke članice BRIKSa još ne mogu ispuniti te uslove.

Bilo kako bilo, BRIKS potvrđuje i podršku vodećoj ulozi G20 u globalnom ekonomskom upravljanju te računa na cjelovitost G 20 koja mora da odgovori na političke izazove.

Cilj je jasan, u toku je novo umrežavanje svijeta, stvaranje novih partnerskih odnosa koji bi mogli dovesti do izlaska iz velike i mudro kreirane ekonomske krize koja nas svakodnevno uništava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: