28 Marta, 2024

Prijava

Ruralni turizam je rahatluk u punom smislu te riječi!

Piše : Kurtić Zametica Almedina

Ruralni turizam je izuzetno važan faktor u razvoju naše zemlje. Uz pomoć ruralnog turizma možemo da održimo lokalni identitet, tradiciju i običaje Bosne i Hercegovine. Naša zemlja posjeduje izobilje ruralnih područja koji imaju potencijala da budu jedni od najljepših turističkih atrakcija. 

U konceptu ruralnog turizma, mnoga domaćinstva koja se bave domaćom proizvodnjom bi mogli uvrstiti u ponudu svoje proizvode koja bi im pomogla pružiti egzistenciju, kao i ostalim vlasnicima malih biznisa u određenom području. 

Već iz prethodnog dijela uviđamo da je turizam grana u kojoj imamo mogućnost da sve više napredujemo i razvijamo se kao država.

Ruralni turizam bi na specifičan način mogao da predstavi kulturu bosanskog života. Kao što je Nizozemska poznata po prekrasnim poljima cvijeća i vjetrenjačama, tako bi Bosna i Hercegovina mogla da bude poznata po ljepoti starih bosanskih kuća, pejzaža, lokalnih vrijednosti, lokalnih aktivnosti, te mnogih drugih prirodnih bogatstava koje posjeduje.

U današnje vrijeme standard života je užurban, nekoliko napet i stresan. Vjerujem da mnogi od nas ponekad osjećaju tu neku nostalgiju za mirnoćom I usporenošću. Upravo je to ono što može da ponudi ruralni turizam u Bosni i Hercegovini, taj poznati osjećaj meraka, rahatluka, i mira koji bi mnogim turistima pružio osjećaj zadovoljstva i sreće. 

Nadam da će se u budućnosti posvetiti još više pažnje i značaja ovoj sferi turizma jer to i zaslužuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: