4 Oktobra, 2023

Prijava

U mostarskom Centru za kulturu otvorena izložba ‘Umjetnost kao terapija’

Sanela Čopelj i Ana Medan predstavile su se u utorak izložbom pod nazivom “Umjetnost kao terapija” u mostarskom Centru za kulturu.

Izložba je nastavak ciklusa “Trebao mi je neki novi početak” u okviru kojeg se zaljubljenici u slikarstvo imaju priliku predstaviti javnosti po prvi put, priopćeno je iz Centra za kulturu.

Govoreći o umjetnosti kao jednoj vrsti terapija doktor komunikološke znanosti Dario Terzić je spomenuo poznate slikare kao što su Van Gogh i Munch, kod kojih se bolest očitovala i kao socio-relacijska neprilagođenost, kao nesposobnost komunikacije između pojedinca i ostatka svijeta, te je njihovo umjetničko djelovanje povratilo komunikacijsku sposobnost.

Spomenuo je i Fridu Kahlo kao jedan od najočitijih primjera umjetnice koja se odvažila da vlastitu bol pretoči u umjetnost.

Sanela Čopelj je naglasila kako su se u njenom životu 2018. godine počele rušiti kule od karata te da je “ogorčenje, ljutnju i bol koje je sakrivala od ljudi pokušala pretočiti na platno”.

Ani Medan je rekla kako joj je crtanje povremeni hobi još od malih nogu i da je nakon iznenadne majčine smrti, slikarstvo za nju postaje neka vrsta terapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: