25 Maja, 2024

Prijava

Demantujemo tvrdnje, u Kataru za vrijeme SP ima svinjetine i alkohola ukoliko ste spremni masno platiti za to

U prašnjavom dijelu na periferiji glavnog grada Katara, stražari dežuraju u zatvorenom kompleksu oivičenom žilet-žicom, pažljivo provjeravaju pasoše i dozvole prije nego što bilo koga puste unutra.

To nije zatvor ni zona visoke bezbjednosti koja je povezana sa Svjetskim fudbalskim prvenstvom koje je u toku.
To je prodavnica pića.

Stroga ograničenja alkohola su životna činjenica u Kataru.
Fudbalski navijači koji dolaze u Katar na Svetsko prvenstvo osjetili su to neposredno prije takmičenja, pošto su vlasti otkazale prodaju piva na stadionima.
Navijači su se ipak snašli, tako što krigle piva pune u nekoliko desetina hotelskih barova, salona i u noćnim klubovima koje posjeduju dozvole za prodaju alkohola.
U zoni za navijače Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) prodaje se pivo Badvajzer za 14 dolara.
Amerikanac Ed Bol je napravio i online mapu za piće u Dohi, kako bi turisti i navijači pronašli barove.
“Pogrešna je vijest koja se okolo širi da se ne može piti alkohol u Kataru. Ima takvih mjesta”, rekao je Bol.
Pored barova, tu je i prodavnica pića u kojoj nemuslimanski stanovnici i posjetioci mogu da kupuju alkohol pošto podnesu zahtjev za dozvolu koju izdaje vlada.
Prodavnica je smještena pored indijske škole u ​​prašnjavom kvartu Abu Hamur u Dohi, njom upravlja Katar Distribution, državno preduzeće pod okriljem Katar Ervejza, koje posjeduje ekskluzivna prava za distribuciju alkohola i svinjetine u zemlji.
Prodavnica, trenutno jedina koja prodaje alkoholna pića u Kataru, radi po sistemu zakazivanja, oslanjajući se na stroge propise o korona virusu koji su važili u Kataru neposredno prije Svetskog prvenstva.
Tokom nedavne posjete, stražari su dva puta provjerili identitete i sastanke novinara AP-a.
Žilet-žica se nalazi na vrhu visokih zidova kompleksa, što javnosti sprečava da zaviri unutra. Postoje i znaci upozorenja da svako nasilje usmjereno na čuvare može dovesti do oduzimanja dozvole za alkohol.
Na parkingu se nalaze gomile praznih buradi za pivo.
U prodavnici su police i štandovi opskrbljeni bocama vina koje se uglavnom kreću od 12,50 do 45 dolara. Litar vodke “Absolut” košta 42 dolara, dok litar viskija “Džek Danijels” 70 dolara. Pakovanje od 24 standardnih konzervi Badvajzera košta gotovo 52 dolara.
U jednom dijelu prodavnice nude smrznute pice sa svinjskim mesom, slaninom i feferonima, kao i konzerve svinjskog mesa i pasulja.
Širom Persijskog zaliva, alkohol je i dalje zabranjen u Iranu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Turistima nije dozvoljeno da unose alkohol u Katar. Mnogi hoteli ne služe alkohol i zabranjuju gostima da unose alkohol u svoje sobe.
Čak i uz ta ograničenja, Katar je 2021. prodao 23,2 miliona litara alkoholnih pića, pokazuju podaci Euromonitor internacionala.
Iako je manje od 115 miliona litara prodatih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u istom periodu, brojke u Kataru pokazuju rast od 14,6 posto kako je pandemija počela da jenjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: