25 Aprila, 2024

Prijava

Omiljeni slatkiš smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaoa pravi su uništavači potencijalnih bolesti.

Kakao ima gorak ukus, ali uz dodatak mleka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaoa, no, zbog dosta šećera deci je treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu.

Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u delu mozga koji nadražuje respiratorne organe i najveći dio probavnog sistema.

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, srećnija i češće se smiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: