14 Aprila, 2024

Prijava

Oglasio se BHRT, još četiri utakmice će biti emitovane sa zakašnjenjem od 15 minuta

BHRT je u saopćenju za javnost objavio raloge odluke državne televizije da prijenose koje su prepustili platformi MY TV emituje na svom kanalu s 15 minuta zakašnjenja, istakavši da ovaj događaj nije mogao samostalno finansirati.
Tvrde da su zbog toga ušli u partnerski odnos sa BH Telecomom, te su najavili da će utakmice polufinala, utakmice za treće mjesto kao i finale SP Katar 2022 BHRT direktno prenositi na svojim programima.Do tada, još četiri utakmice će biti emitovane sa zakašnjenjem od 15 minuta.

“S ciljem objektivnog informiranja javnosti, a nakon objavljenih poluistinitih i pretencioznih informacija na pojedinim portalima i medijima oko prijenosa utakmica SP katar 2022 na BHRT-u, osjećamo obavezu da pojasnimo zbog čega se BHRT odlučio da četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala, ne prikazuje u noćnim terminima, nego odložno sa 15 minuta zakašnjenja od početka utakmica.

Još jednom napominjemo da BHRT, ekskluzivni vlasnik prava SP Katar 2022 ima obavezu po Ugovoru emitirati samo 46 utakmica na svom programu i da je, u skladu sa pravilima sublicenciranja EBU-a i FIFA-e, sublicencirao prava za emitiranje 18 utakmica BH Telecomu d.d., kao što su to učinile i mnoge druge televizijske kuće u svijetu (ARD/ZDF, RT Srbije, RTVSLO, Češka TV, RTPortugal, ORF, BNT Bugarska, itd.

Naime, troškovi otkupa prava, odnosno emitiranja utakmica SP u nogometu su višemilionski i BHRT, uz već svima poznatu finansijsku situaciju, ovaj događaj nije mogao samostalno finansirati pa je sa BH Telecomom ušao u partnerski odnos i sublicencirao prava koja mu Ugovor sa EBU-om i FIFA-om dozvoljava.

U skladu sa tim, BH Telecom je dobio prava ekskluzivnog emitiranja utakmica na svojim platformama, pa gledatelji BHRT-a četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala gledat će sa 15 minuta zakašnjenja da bi se ispoštovao ekskluzivitet koji za ove utakmice ima BH Telecom.

Uz razumijevanje i podršku BH Telecoma da se utakmice mogu emitirati na ovaj način, udovoljeno je i gledateljima BHRT-a jer utakmice gledaju s odgodom od samo 15 minuta, a ne u snimku u noćnim satima istog dana kako je to uobičajena praksa u ovakvim situacijama.

S obzirom na to da se SP Qatar 2022 približava kraju, najavljujemo da će utakmice polufinala, utakmice za treće mjesto kao i finale SP Katar 2022 BHRT direktno prenositi na svojim programima.

Koristimo priliku da još jednom zahvalimo svim vjernim platišama RTV takse koji su omogućili svima u Bosni i Hercegovini da mogu gledati i pratiti utakmice SP Katar 2022 na BHRT-u”, navodi se u saopćenju.

Inače, iz državne televizije su uoči prvenstva najavili da neće sve utakmice biti uživo na BHT1, već da će njih 18 biti prenošene na MY TV, platformi BH Telecoma koja je partner BHRT u ovom projektu.

Ovakva odluka izazvala je brojne reakcije javnosti na društvenim mrežama gdje gledatelji kritikuju neobičan potez državne televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: