22 Aprila, 2024

Prijava

O sukobu u Ukrajini razgovaraju velike sile, Zelenski je tu samo dekor

SAD su poslale signal Ukrajini da je neophodno da započne pregovore sa Rusijom, saopštio je Jozef Jofe sa Univerziteta Džons Hopkins u članku za američki Tajm.

Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa prijetnjom koja je do nedavno bila skrivena“. On ističe da ta prijetnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada“ koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob“.

Američki predsjednik Biden suptilno je nagovijestio svom kolegi u Kijevu da je vreme da počne da razgovara sa Putinom.

Da li su (skori) pregovori Ukrajine i Rusije o okončanju rata zaista mogući?

O tome se stalno spekuliše, iako su u ovoj situaciji razlike i uslovi, pod kojima bi dvije zemlje sele za pregovarački sto, toliki da se čini potpuno nemogućom misijom, iako i Moskva i Kijev kažu da su otvorene za to rešenje“.

Kijev se samo za javnost pita o uslovima a Zelenski povremeno izađe sa prijedlozima koji nemaju baš uporište u realnosti. Često u izjavama sam sebe demantuje, želeći da podigne moral vojsci i narodu. Njegova izjava da neće sa Putinom nego s novim predsjednikom Rusije da sjedne za sto, mnoge je nasmijala. Kao i ona izjava da Rusi napuste sve teritorije, pa i Krim, pa da onda počnu pregovore. I stalna njegova kuknjava da zapadni saveznici dovoljno ne pomažu i ne šalju dovoljno oružja, izaziva kod njih otpor koji je više od prijekora i žaoka.

Jer, stvarne pregovore vode dvije sile, tvrde mnogi poznavaoci situacije.

Javno se govori da su Rusija i Amerika dogovorile početak pregovora, a da je uslov za to bio povlačenje ruskih trupa iz Hersona i prekid vatre a Amerikanci da ne stavljaju Rusiju u teže sankcije i na liste terorističkih ѕemalja.

Susreti najviših zvaničnika nedavno u Istanbulu prvo su negirani a onda potvrđeni.

Postoji li zaista valjan dogovor između Rusije i Amerike. Jedna od zagonetki je se krije u najavi Marije Zaharove da je Rusija “spremna za pregovore”. Rusi su organizovali vojno povlačenje sa lijeve obale, a to ne bi bilo moguće bez vojnih pregovora.

Ovi pregovori traju već nedeljama, a posrednici  su Turska i Saudijska Arabija, tvrde analitičari.

Koliko u svemu tome učestvuje predsjednik Ukrajine i koliko je autonoman u odlučivanju ali i u onome šta svakodnevno iznosi u javnost. Posle otvorenih grdnji i prijekora koje su stigle iz Bijele kuće, pa i od evropskih lidera, utisak je da mu rejting ima silaznu liniju.

Ukrajina je u haosu, mnogo Ukrajinaca u egzilu, razoren je dio infrastrukture, veliki su problemi u snabdijevanju strujom i vodom. A dolazi zima sa svim svojim opasnostima.

Kome odgovara ovakvo stanje? Ima i takvih, ali preteže činjenica i strah od najgoreg. Zato svi realni daju prioritet pregovorima. Jasno je da dvije svetske sile odlučuju, ostali su samo “dekor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: