4 Decembra, 2023

Prijava

Japan je zemlja dugovječnih : Tajna je u ishrani bogatoj jodom

Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju najduži životni vijek u svijetu. Žene u prosjeku žive 81 godinu, a muškarci 78 godina.

Japanci se ne goje lako. U Japanu je najniži procenat srčanih udara, moždanog udara i malignih bolesti, najmanja je smrtnost od korone…

 

Nisu samo geni presudni, jer kad se presele na zapad, češće oboljevaju, isto kao i zapadnjaci. Tajna za dobro zdravlje i dug život je u ishrani.
Ishrana stanovnika Japana je uravnotežena, hranjiva i niskokalorična, zasnovana na ribi i plodovima mora.
Riba je bogata jodom i omega-3 masnim kiselinama.
Jod je esencijalan mineral za održavanje dobrog zdravlja. Kao osnovni gradivni element hormona štitne žlijezde utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.
Doktor David Derry rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik. U kontekstu činjenice da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo važna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv ponovno cirkuliše kroz tkivo štitne žlijezde, u kojem će, ako postoji dovoljna količine joda, bakterije i virusi biti uništeni.
Ljudsko tijelo ne može skladištiti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovjek, da bi izmirio dnevne potrebe za jodom treba da unosi oko 150 mikrograma joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna. Opasnosti od toga da ćete unijeti previše joda nema, jer ne treba zaboraviti da ljudi u Japanu konzumiraju dnevno 12 miligrama joda, što je desetostruko više od preporuke SZO.
Najbolji izvori joda su alge i morska riba.
Sledimo primjer Japanaca! Povećajmo unos joda kroz hranu i vodu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: