26 Aprila, 2024

Prijava

Francuski šef Twittera dao otkaz i zahvalio svima na sedam intenzivnih godina

Izvršni direktor kompanije Twitter u Francuskoj, Demijen Viel saopštio je da napušta kompaniju, nakon što je novi vlasnik Ilon Mask otpustio najviše rukovodioce i brojne druge zaposlene.

“Gotovo je. Ponos, čast i misija ostvareni. Kakva avantura, kakav tim, kakvi susreti! Hvala svima za sedam nevjerovatnih i intenzivnih godina”, napisao je Viel na Twitteru.

On je za Rojters potvrdio da je napustio kompaniju, ali nije precizirao razlog za tu odluku. Odbio je da otkrije koliko ljudi je Twitter zaposlio u Francuskoj prije ili nakon što je Mask preuzeo kompaniju prošlog mjeseca.

Zakoni o radu u Francuskoj sprečavaju kompanije da otpuštaju stalno zaposlene “preko noći”. Firme sa sjedištem u ovoj državi u obavezi su da osoblju zvanično i unaprijed saopšte planove o otpuštanju, obično putem pisma sa potvrdom o prijemu. Također moraju da poštuju otkazne rokove, u zavisnosti od razloga prekida radnog odnosa i radnog staža osoblja.

Ukoliko otpuštaju više zaposlenih u roku od 30 dana, kompanije su u obavezi da ispoštuju i procedure koje podrazumijevaju obavještavanje zaposlenih, njihovih predstavnika i Ministarstva rada. To znači da cijeli proces traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci.

Twitter se, inače, bori daj zadrži zaposlene nakon što je Mask od njih tražio da se obavežu na “prekovremeni rad visokog intenziteta” ili da u suprotnom napuste kompaniju. Ranije ovog mjeseca kompanija je saopštila da otpušta oko 50 posto svoje radne snage. Prije nego što je Mask preuzeo kontrolu nad Tviterom, kompanija je imala oko 7.500 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: