26 Aprila, 2024

Prijava

Biden i Erdogan o trgovini i bezbjednosti

Američki predsjednik Biden i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas, na marginama samita G20 na Baliju, o bilateralnim odnosima, uključujući trgovinska i bezbjednosna pitanja, saopštilo je tursko predsjedništvo. Biden je, kako je navedeno, izrazio saučešće Erdoganu zbog žrtava bombaškog napada u nedelju u Istanbulu. Prenio je turskom predsjedniku da će američka administracija nastaviti da podržava nastojanje Ankare da bude snabdijevena borbenim avionima F-16.

Američki predsjednik rekao je da je Turska značajan faktor u prihvatanju zahtjeva Švedske za članstvo u NATO.

Biden je zahvalio Erdoganu zbog njegove uloge u obnavljanju sporazuma Ukrajine i Rusije, koji ističe 19. novembra, a postignut je uz posredovanje UN i Ankare, o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je jučer da Ankara odbija da primi saučešće SAD povodom napada u Istanbulu, u kojem je poginulo šest a povrijeđeno više od 80 ljudi.

Turska je u prošlosti optuživala  Vašington da obučava i snabdijeva oružjem terorističke grupe na sjeveru Sirije, piše turski Dejli sabah, prenio je Tanjug.

Kad je riječ o drugom pitanju o kojem su danas Biden i Erdogan razgovarali – članstva Švedske u NATO, Turska je uslovila ulazak Švedske i Finske u Sjevernoatlantsku alijansu izručenjem ljudi koje Ankara smatra teroristima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: