26 Aprila, 2024

Prijava

Reper kupio Parler kako bi mogao pisati šta hoće

Američki reper Kanje Vest hoće da kupi Parler, društvenu mrežu naklonjenu desničarskim pogledima na svijet, nakon što su mu Tviter i Instagram blokirali profile.

To je učinjeno zbog antisemitskih objava.

Kupovina Parlera omogućila bi Vestu, koji je zakonski promijenio ime u Je (Ye), kontrolu nad Parlerom, a on bi na njoj mogao da piše šta hoće bez ikakvog moderisanja.

Vest i kompanija Parlement Technologies koja posjeduje platformu Parler, saopštili su da će kupoprodaja biti završena u četvrtom kvartalu ove godine, ali detalji sporazuma uključujući cijenu nisu saopšteni.
Parlement je saopštio da sporazum uključuje korišćenje privatnih klaud servisa preko Parlementove infrastrukture za klaude i baze podataka.
Je, odnosno Kanje Vest, blokiran je na Tviteru i Instagramu prije nedelju dana zbog antisemitskih objava, uz obrazloženje da je time prekršio njihova pravila ponašanja. Ovaj reper, koji se proslavio brojnim albumima i pjesmama u poslednjih 15 godina, nimalo nije imun na kontroverze, pa je jednom sugerisao da je ropstvo stvar izbora a vakcinu protiv kovida-19 nazvao je “biljegom zvjeri”.
Ovog mjeseca je kritikovan zbog nošenja majce sa sloganom “Beli životi znače” (White Lives Matter) na modnoj reviji u Parizu.

“U svijetu u kojem se konzervativna mišljenja smatraju kontroverznima, moramo se postarati za to da imamo pravo da se slobodno izražavamo”, naveo je Je u današnjem saopštenju.
Kupovina Parlera trebalo bi da pomogne ovoj posustaloj platformi da se uzdigne iznad konkurencije na tržištu društvenih mreža naklonjenih konzervativcima.
Parler je osnovan u avgustu 2018. godine, ali je postao popularan tek 2020. godine. Međutim, nakon napada na Kapitol u Vašingtonu 6. januara 2021. godine, skinut je sa interneta. Mesec dana kasnije, Parler je obznanio povratak, a od prošlog mjeseca vraćen je među aplikacijama na Google Play.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: