27 Novembra, 2022

Prijava

Od decembra ne možemo uvoziti naftu iz Rusije iako nismo u EU

Savjet EU u Briselu danas je odlučio da uvede novi, osmi paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji, a kako je izvor iz Evropske komisije rekao za Tanjug, na sastancima ambasadora EU bilo je vrlo malo riječi o snabdijevanju Zapadnog Balkana naftom. Prema ovom izvoru, ova tema još nije hitna, a ovaj problem će se javiti kad zabrana za transport preko mora sirove nafte bude stupila na snagu, a to se neće desiti prije decembra.

„Nema potrebe da se donosi odluka o ovome sada, mi ćemo se vratiti na tu temu i očekujem da će biti diskusija oko regiona (Balkan) u vezi s drugim zemljama koje su kandidati za članstvo”, kaže dobro informisani izvor iz Komisije za Tanjug.

On je naveo da ruska nafta dolazi morem u Hrvatsku i zatim ide na Zapadni Balkan i dodao da je pitanje koje se postavlja u kojoj mjeri to može tako da se produži kada se uvede zabrana za transport nafte po moru.

Evropski funkcioner dodaje da bi se ovo odnosilo na Hrvatsku koja više ne bi mogla da prevozi preko mora naftu za Zapadni Balkan, ali istovremeno da ne zadržava dio za sebe poštujući evropske sankcije. Ovo može da funkcioniše, kaže on, samo ako ima derogacije za ovo pitanje.

„Pitanje koje se postavlja je kako da se radi sa trećim zemljama i da li da im omogućimo privilegovan status ili ne u ovom domenu”, objašnjava izvor iz EK.

Nove sankcije protv Rusije uvode se kao odgovor na „rusku eskalaciju u ratu protiv Ukrajine i nezakonite aneksije ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona”, saopštio je danas Savjet EU.

Cilj ovih mjera je da pojačaju pritisak na vladu i ekonomiju, i oslabe vojne kapacitete Rusije.

Uvodi se „zabrana brodovima EU da obavljaju pomorski transport nafte trećim zemljama i primjenjivaće se od datuma kada Savjet jednoglasno odlučiti da uvede gornju granicu cjena”, saopštio je Savjet.

Kako se objašnjava, „ograničenje cjena drastično će smanjiti prihode koje Rusija zarađuje od nafte nakon što je njen ilegalni rat protiv Ukrajine napuhao globalne cijene energenata, a ograničenje cijene nafte također može poslužiti za stabilizaciju globalnih cijena energije”.

Paket koji je danas dogovoren uvodi u zakonodavstvo EU osnovu za postavljanje gornje granice cijena u vezi sa pomorskim transportom ruske sirove nafte za treće zemlje i dalja ograničenja na pomorski transport sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje.

Konkretno, kombinacija ovih mjera funkcioniše na sljedeći način, objašnjava Savjet EU.

Biće zabranjeno pružanje pomorskog transporta i pružanje tehničke pomoći, brokerskih usluga ili finansiranja ili finansijske pomoći, u vezi sa pomorskim transportom u treće zemlje sirove nafte (od decembra 2022.) ili naftnih derivata (od februara 2023.) koji potiču u ili se izvoze iz Rusije. Odstupanje od gornje granice cijena bi omogućilo pružanje transporta i ovih usluga ako se nafta ili naftni proizvodi kupuju po ili ispod unaprijed utvrđene cijene.

„Ovaj novi paket sankcija protiv Rusije je dokaz naše odlučnosti da zaustavimo Putinovu ratnu mašinu i odgovorimo na njegovu najnoviju eskalaciju lažnim „referendumima” i nezakonitom aneksijom ukrajinskih teritorija, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti