25 Aprila, 2024

Prijava

VIDEO: Barbika u svemiru – čuvena lutka na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Italijanska astronautkinja Samanta Kristoforeti je na put do Međunarodne svemirske stanice (ISS) sa sobom ponijela lutku Barbi koja je rađena po njenom liku.

Kristoforeti je prva žena komandat na ISS, a Barbi je dizajnirana tako da izgleda kao ona.

 

Riječ je o projektu Evropske svemirske agencije (ESA) sa ciljem da se inspiriše sledeća generacija astronauta.

Inače, lutka koja liči na Kristoforeti napravljena je još 2019. godine, ali je u prodaju zvanično puštena 2021. Ovo je prvi put da je Barbika otišla u svemir. Kristoforeti i njena Barbi imale su priliku da zajedno plutaju u nultoj gravitaciji i da ovo druženje u specifičnim okolnostima bude i snimljeno, prenio je portal astroawani.

Upitana zbog čega je postala astronaut, Kristoforeti je rekla da je u ovom poslu objedinila sve ono što voli i što je interesuje. Najprije je postala, kaže pilot, a onda je dobila priliku da nebo zamjeni svemirom.
“Dok sam odrastala bila sam fascinirana noćnim nebom i idejom o letenju. Oduvijek sam imala poriv za avanturu i istraživanje. Onda sam se zainteresovala za nauku i tehnologiju. Htjela sam da probam letenje pa sam tako postala pilot. Na kraju, to što sam sada i astronaut zapravo je spojilo sve ono što ja zapravo i jesam. U jednom poslu sam objedinila svoje strasti i interesovanja”, rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: