27 Novembra, 2022

Prijava

Udruženje “Porodice tri plus” – Za “porodice tri plus” nastavak bezuslovnog dječijeg dodatka

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojene su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom. Sada se ovim izmjenama obezbijeđuje i dalje ostvarivanje prava na uvećani i imovinsko bezuslovni dječiji dodatak za porodice s troje ili više djece.

Po prvi put, izmjenom ovog zakona usvojeno je i da sva djeca u KS-u nakon pohađanja srednje škole koja nastave redovno studirati na nekoj od visokoškolskih ustanova, a koja su prema Zakonu o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH izgubila pravo na dječiji dodatak. Izmjenama kantonalnog Zakona svi redovni studenti koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom ostvarivat će pravo na dječiji dodatak i to u uvećanom iznosu od 103,13 KM, saopćeno je iz Udruženja porodica sa troje i više djece “Porodice tri plus”.

Ranije je Udruženje “Porodice tri plus” uputilo zahtjev Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo o informacijama koje se odnose na planiranje visine i načina ostvarivanja prava na dječiji dodatak, gdje su, kako navode iz Udruženja, dobili službeni odgovor od ministrice Ivane Prvulović da će se navedene stavke naći na tački dnevnog reda današnje Sjednice Skupštine KS.

– Uvođenje dječijeg dodatka za redovne studente smatramo značajnom pronatalitetnom mjerom i sretni smo što su zastupnici na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili izmjene i dopune ovog Zakona – ističu iz Udruženja “Porodice tri plus”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti