26 Februara, 2024

Prijava

Danska kraljica unucima oduzima kraljevske titule

Danska kraljica Margareta Druga najavila je da će najverovatnije svojim unučićima oduzeti kraljevske titule prinčeva i princeza.

Kraljevska palata objavila je saopštenje u kom stoji da djeca drugog kraljičinog sina, princa Joakima, više neće imati titule prinčeva i princeze uz svoja imena.

Promjena se odnosi na Nikolaja (23), Feliksa (20), Henrika (13) i Atenu (10), koji će od 1. januara biti predstavljani titulama grofovi i grofica od Monpezata.
U saopštenju također stoji da će svi ipak zadržati svoja mjesta u naslednom redu, kao i da se kraljica odlučila na ovaj potez, nakon što je primijetila sličnu praksu u drugim monarhijama.
Iz Palate također ukazuju na to da se kraljica nada da će svi njeni unučići moći da žive svoje živote, bez stega kraljevskih titula, piše Independent.
Uz tu odluku, Njeno Veličanstvo kraljica želi da stvori okvir kako bi četvoro njenih unučića mogli da oblikuju svoje živote u daleko većoj mjeri, bez ograničenja specijalnih razmatranja i dužnosti, koje donosi formalna srodnost sa danskom kraljevskom kućom kao institucijom“, piše u saopštenju.
Odluka se ne odnosi na djecu princa Frederika i njegove žene princeze Meri – Kristijana (16), Izabelu (15) i blizance Vinsenta i Žozefinu (11), koji će zadržati svoje titule prinčeva i princeza.

Zbunjenost i šok
Nakon objave Palate, Aleksandra, grofica od Frederiksborga, majka Nikolaja i Feliksa, koja je bila prva supruga princa Joakima, podijelila je svoju “zbunjenost i šok”.
Svi smo zbunjeni ovom odlukom. Tužni smo i u šoku. To je kao grom iz vedra neba. Djeca se osjećaju izopšteno. Oni ne mogu da shvate zašto im neko oduzima identitet“, navela je ona.
Princ Joakim se nakon braka sa Aleksandrom oženio princezom Meri 2008. s kojom je dobio Henrika i Atenu.
Prije kraljice Margarete, švedski kralj Karl XVI Gustav objavio je u oktobru 2019. godine da će djeca princeze Medlin i Krisa O'Nila, kao i princa Karla Filipa i princeze Sofije, izgubiti kraljevske titule. U to vreme, švedska palata objavila je i da se od kraljevih petoro unučića više ne očekuje da obavljaju zvanične kraljevske dužnosti.
Aktuelne su i spekulacije o tome da li će kralj Čarls III pauzirati predavanje kraljevskih titula deci princa Harija i Megan Markl, Arčiju i Lilibet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: