3 Oktobra, 2023

Prijava

Hana Rudež oživjela duh Katarine Kosače na jedan dan u centru Milana!

Mlada modna dizajnerica Hana Rudež je na sedmici mode u Milanu Bosnu i Hercegovinu predstavila modelima inspirisanim bosanskom kraljicom Katarinom Kosačom-Kotromanić (rođena u Blagaju 1424. godine, umrla u Rimu 1478. kraljica Bosne, supruga kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, pretposljednjeg bosanskog kralja).

Ovom kolekcijom je željela pokazati bogatu prošlost i kulturno-histrijsko naslijeđe naše zemlje. Ovacije prisutnih nisu izostale.

Hana Rudež mlada dizajnerka iz Bosne i Hercegovine, 2019. pokrenula je svoj dizajnerski  brend pod naslovom Monier Atelier.  Sarađuje sa poznatim umetnicima, radi kostime za njihove spotove. U decembru 2020. predstavila je prvu zimsku kolekciju, da bi već u martu 2021. dobila poziv od tima stilsta iz Srbije koji su radili kampanju za tamošnji modni časopis.

Ubrzo je dobila priliku da svoj rad prezentuje u srbijanskom modnom časopisu i da izradi modele za potrebu snimanja muzičkih spotova. Na poziv Josipa Grabovca, jednog od najutjecajnijih osoba iz svijeta mode, dobila je priliku da učestvuje na Milanskoj sedmici mode.

“Prvo nisam vjerovala da je to stvarno. To je poziv iz snova za jednog mladog dizajnera koji iza sebe nema nekih godina iskustva i rada, ali mislim da je tu kreativnost bitnija nego godine iskustva i rada”, kaže Hana.

Svjesna da je za to potrebno mnogo odricanja i rada, propitivala je sebe i svoju zrelost. Međutim, uz podršku roditelja odlučila je prihvatiti poziv. Njena inspiracija je kraljica Katarina Kosača, simbol bosanske jake žene, pune ljubavi prema domovini.

“To je moja inspiracija s kojom idem da predstavljam Bosnu i Hercegovine, odnosno, moji modeli će biti inspirisani kraljicom Katarinom Kosačom i cijelom našom historijom koja je jako bitna”, navodi Hana.

Iako je na početku studija razmišljala da je njena budućnost negdje izvan BiH, sve više spoznaje da iz svoje države može raditi za cijeli svijet i graditi bolju budućnost.

“Postoji mogućnost, bitna je samo volja i sve je moguće. Tako sam gledala, nisam sebi dala da imam neke prepreke u životu nego sam uvijek razmišljala da se sve može riješiti, sve je moguće. Možda mi upravo to moje razmišljanje dovelo do ove priče s Milanom”, zaključuje Hana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: