22 Septembra, 2023

Prijava

Plenković inzistira na jedinstvu međunarodne zajednice prema Ukrajini

Hrvatski premijer Andrej Plenković inzistirat će na jedinstvenom stavu u pomoći Ukrajini i rješavanu višestrukih kriza proizašlih iz ruske agresije na Ukrajinu u govoru na Općoj skupštini UN-a u petak.

Plenković, koji se u sklopu boravka u Sjedinjenim Državama sastao s predstavnicima američkih Hrvata, iznio je u četvrtak nakon obraćanja članovima Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu svoje stajalište o učinkovitosti Ujedinjenih naroda te najavio da će inzistirati na jedinstvu.

Jedinstven stav pomoći će i Ukrajini i poštivanju međunarodnog prava te zajedničkom rješavanju energetske krize, prehrambene krize i ekonomskih posljedica, prije svega inflatorne pritiske koje doživljavamo svi, rekao je u izjavi novinarima.

“Zato je jako važno držati jedinstvo svih ozbiljnih aktera u međunarodnoj zajednici”, rekao je Plenković, javlja Hina.

Mnogo je kritike na račun Ujedinjenih naroda zbog neefikasnosti u rješavanju kriza, a Plenković smatra da treba jasno razlikovati institucije UN-a.

Vijeće sigurnosti ključno je za sve misije koje imaju karakter sigurnosti, uspostave mira.

“I to je komplicirano, vrlo komplicirano, jer je Rusija stalna članica koja ima pravo veta”, odgovorio je na pitanje što misli o reformi Organizacije ujedinjenih naroda, ocijenio je Plenković.

“Bilo koja rezolucija koja je njoj (Rusiji) na štetu nije realno da prođe”, rekao je.

No Opća skupština UN-a donijela je “niz rezolucija, vrlo jasnih s puno potpore i puno država članica koje su stale iza tih tekstova proteklih mjeseci”, rekao je.

“Pozitivan je doprinos” inicijativa glavnog tajnika UN-a (Antonija Guterresa) o deblokadi ukrajinskih luka kako bi se žito iz Ukrajine moglo izvesti u afričke i druge zemlje gdje prijeti glad.

Opća skupština UN-a ovaj tjedan je globalni forum lidera gdje svi na jednom mjestu u najvećoj mjeri nastoje dati svoju analizu međunarodnih odnosa, rekao je Plenković.

“Što se tiče operativne situacije na terenu”, smatra da je UN-ova organizacija aktivna i pomaže.

Plenković se u četvrtak susreo u UN-u s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Svi su razgovori bili u tri točke: globalna situacija, situacija na istoku Europe i hrvatski bilateralni odnosi, rekao je hrvatski premijer Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti