26 Aprila, 2024

Prijava

Biden: Amerika će vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Kine

Američki predsjednik Biden rekao je da bi SAD branile Tajvan u slučaju invazije Kine, što je njegova „najeksplicitnija izjava” dosad po tajvanskom pitanju i izvjesno je da će to naljutiti Peking, ocjenio je Rojters.

U intervjuu za „SBN” mrežu u nedelju, upitan „da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim”, Biden je odgovorio potvrdno.

„Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana”, poručio je Biden, prenosi Tanjug.

Upitan da pojasni da li je htio da kaže da će, za razliku od Ukrajine, američke snage – Amerikanci i Amerikanke – braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, on je ponovio „da”.

Rojters podsjeća da su se SAD dugo držale politike „strateške dvosmislenosti” i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan.

Portparol Bijele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila.

„Predsjednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Jasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promijenila. To ostaje isto”, poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bidenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbjednosti Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: